Main Content

TÉMA| Ako sa môže Manchester United vrátiť na vrchol?

streda, 30. október 2019 15:03 | Autor: Jakub Vaverka

Manchester United, Ole Gunnar Solskajer, Marcus Rashford
Manchester United, Ole Gunnar Solskajer, Marcus Rashford | zdroj: TASR

Manchester United drží rekord v počte titulov v anglickej lige, v roku 2008 vyhral Ligu majstrov, v roku 2011 si zahral finále tejto súťaže. Posledné ligové prvenstvo Red Devils získali v roku 2013. A čas plynie. Na jar to bude sedem rokov a nič nenasvedčuje tomu, že by sa zlaté obdobie malo na Old Trafford v dohľadnej dobe vrátiť. 

Faktorov, prečo Manchester United ustúpil zo svojich pozícií je niekoľko. Jedným z najvýznamnejších je odchod Sira Alexa Fergusona do dôchodku. Odvtedy ho nedokázal nahradiť nikto. Skúšali to David Moyes, Ryan Giggs, Louis Van Gaal, José Mourinho či aktuálne Ole Gunnar Solskjaer. Nie je jednoduché nahradiť niekoho ako je Ferguson a je to vidieť. Podobný problém majú aj v konkurenčnom Arsenale, kde zatiaľ Arsenea Wengera netromfol nikto. 

Momentálne navyše nevyzerá, že Solskjaer je správnym mužom. Nástup do funkcie mal famózny, ale kúzlo rýchlo pominulo a trpezlivosť vedenia sa kráti. Samotné vedenie je ďalším faktorom. Ed Woodward je výborný vo svojej práci, ale priam naliehavo by potreboval posilu na post športového riaditeľa. Ideálne, keby sa jednalo o bývalú klubovú ikonu, prípadne niekoho, kto naozaj rozumie hráčskemu trhu a jeho vývoju. Woodward totiž v uplynulých rokoch neraz siahol vedľa.

Alex Ferguson
Alex Ferguson | zdroj: © TASR

Vedenie a tréneri sú jedna vec, káder je vec druhá. Klub v lete kvalitne napísal, prišli Daniel James, Aaron Wan-Bissaka či Harry Maguire. Kvalitné mená, ktoré Manchester United pozdvihli. Brankár David De Gea je vo forme jedným z najlepších na svete, v prebiehajúcom ročníku to ale ani od neho nie je optimálne. Množstvo hráčov však hrá pod svoje možnosti (Pogba, Lingard), prípadne sú takí, ktorí ešte musia do líderských pozícií dorásť (Rashford, McTominay, Greenwood).

Aktuálny tím Manchestru United nepripomína celok, ktorý by bojoval o trofeje či o Ligu majstrov. Premier League má za sebou desať kôl a situácia sa bude vyvíjať, avšak na Old Trafford musia začať pracovať viac systematicky. Ideálne by bolo obetovať 2-3 roky (možno viac), poslať preč preplácané mená, dať výraznejšiu šancu mladíkom a futbalistom, ktorí chcú za United metaforicky povedané aj umrieť. 

Marcus Rashford (dole)
Marcus Rashford (dole) | zdroj: TASR

K tomu trénera, ktorý vie s mladými pracovať a trpezlivosť vedenia a fanúšikov. Priaznivci Diablov sú zvyknutí na radostné chvíle a uplynulé sezóny sú pre nich veľkých testom. Keď ale budú cítiť, že veci sa začali robiť systematicky, uveria procesu. Po príklad nemusia chodiť ďaleko, londýnska Chelsea v tomto ročníku môže byť vzorom pre viacerých.

Zlaté časy môžu skončiť zo dňa na deň, avšak vybudovať čosi úspešné môže trvať až desaťročie. Naoko to môže vyzerať, že Manchester United podstupuje prestavbu, ale ak aj áno, nie je systematická. V kádri sú hráči, ktorí by za éry Sira Alexa nemohli s A mužstvom ani len trénovať. Man United majú zdroje aj možnosti na to, aby sa vrátili silnejší ako kedykoľvek predtým. Musia sa do toho ale pustiť naplno.