Main Content

Volejbal: Pocta aj pre Bratislavu, EuroVolley 2019 podujatím roka

sobota, 26. október 2019 19:46 | Autor: TASR

Slovenskí volejbalisti
Slovenskí volejbalisti | zdroj: TASR

Sofia 26. októbra (TASR) - Slovenský volejbal sa počas výročného galavečera Európskej volejbalovej konfederácie CEV v Sofii dočkal veľkej pocty.

Podujatím roka 2019 sa stali šampionáty EuroVolley žien a mužov. Ocenenie v mene Slovenskej volejbalovej federácie za mimoriadne úspešnú bratislavskú časť ženského turnaja prevzal počas piatkového galavečera prezident Martin Kraščenič.

Hráčom roka sa stal srbský smečiar Uroš Kovačevič, zlatý medailista a najužitočnejší hráč (MVP) z mužského kontinentálneho šampionátu. Na tróne nahradil Poliaka Bartosza Kureka. V ženskej kategórii obhájila prvenstvo Kovačevičova krajanka Tijana Boškovičová. Hviezdna univerzálka rovnako pomohla Srbkám na ME k zlatým medailám a po šampionáte získala cenu MVP.

Najlepšími trénermi sa stali kormidelník Srbov Slobodan Kovač a Talian Massimo Barbolini, ktorý v Lige majstrov triumfoval so ženami Novary. Na plážových ihriskách sú kráľmi ruskí úradujúci majstri sveta Viačeslav Krasilnikov a Oleg Stojanovskij a Lotyšky Tina Graudinová s Anastasijou Kravčenokovou, ktoré prekvapujúco dominovali na majstrovstvách Európy v Moskve. Beachvolejbalovým trénerom roka sa stal Nór Kaare Mol, ktorý vedie svetové superhviezdy - svojho syna Andersa Berntsena Mola a Christiana Sandlieho Söruma.

Za celoživotný prínos ocenili štyroch hráčov - Neslihan Demirovú Gülerovú (Tur.), Francescu Piccininiovú (Tal.), Basa van de Goora (Hol.) a Dimitara Karova (Bul.), a tiež Danča Lazarova, ktorý od roku 2001 vedie Bulharskú volejbalovú federáciu.