Main Content

Postupová situácia sa zmenila: Slovan zachráni zrejme len veľký výsledok

sobota, 26. október 2019 17:05 | Autor: Filip Chudý

Dominik Greif
Dominik Greif | zdroj: TASR

Prehrať o gól s Wolverhamptonom hanba nie je, ale postupovú situáciu to výrazne sťažilo. Slovan musí zabrať v Anglicku či Turecku.

Komentár Filipa Chudého

Slovan vstúpil do skupinovej fázy tohtoročnej Európskej ligy veľmi dobre. Získal štyri body a prihlásil sa do hry o postup. Už minule sme napísali, že „belasí“ môžu z tejto skupiny, v ktorej nie sú jeho súperi v ideálnej forme, postúpiť, pričom takmer nič na tom nezmenila ani ich prvá prehra. Niečo sa však predsa len zmenilo, a to psychické rozpoloženie v postupovej otázke.

Kým doteraz Slovan len mohol, teraz bude už musieť. Výsledky 3. kola K-skupiny totiž dopadli pre zástupcu slovenského futbalu najhoršie ako mohli. Nielenže sa prepadol na nepostupové tretie miesto, ešte mu aj hlavní súperi bodovo odskočili. A treba si povedať ešte jednu zásadnú vec, Braga a Wolverhampton budú hrať v odvetnej časti skupinovej fázy dvakrát doma, pričom pred vlastnými fanúšikmi sú silnejší. Kým „belasí“ budú hrať doma už len raz, pričom je možné, že v tom zápase nepôjde už o nič.

Ak chce Slovan zostať v postupovej hre pred posledným kolom, musí bodovať aj vonku. Ak totiž v Anglicku a Turecku prehrá, bude takmer isté, že je z hry o postup von. Wolverhampton mu totiž už po najbližšom kole môže ujsť na rozdiel piatich bodov a zároveň by mal aj lepšie vzájomné zápasy, čiže na 95 a viac percent sa pred neho Slovan už nedostane.

Zostala by teda voľná už len jedna postupová priečka, pričom Braga má na „belasých“ náskok troch bodov. Čiže ak získa čo i len bod v dvoch nasledujúcich domácich dueloch, a Slovan v súbežne hraných stretnutiach vonku nezíska ani ten, už len zázrak v podobe tabuľky troch so zatiaľ tragickým Besiktasom by „belasým“ zachránil postupovú kožu.

Aj preto je veľká škoda, akým spôsobom Slovan stratil pozitívny výsledok proti Wolverhamptonu. Hlavne v prvom polčase podal svoj najlepší výkon v pohárovej Európe za dlhú dobu, preto by si remízu zaslúžil. Ale futbal bol spravodlivý v tom, že „belasým“ zobral to, čo s veľkým šťastím získali v Brage. Navyše, keď urobíte na tejto scéne veľké chyby, šťastie sami odháňate od seba. Pri prvom góle síce Vernom De Marco zle rozohral, ale najväčší podiel na ňom má brankár Greif, aj preto bol podľa štatistík najhorší hráč zápasu, ak teda nerátame vylúčeného Jotu. Z druhého gólu sa však už De Marco nevyvlečie.

Jeho ruky na Jimenezovom chrbte aktívne boli, pričom Mexičan to umne využil. Tu treba dodať, že takého veci by sa mali pískať aj v našej lige, aby potom naši zástupcovia neboli v pohárovej Európe prekvapení. Slovenskí rozhodcovia teda Slovanu pomôžu tak, keď budú proti nemu na domácej scéne pískať aj takého penalty, lebo potom na to bude doplácať v skutočne dôležitých dueloch. Takto si De Marco preniesol zlé návyky do dôležitého momentu, ktorý môže Slovan stáť aj postup.

„Belasí“ anglického zástupcu prekvapili vysokým tempom a aktivitou, čo však nemohli vydržať celý zápas a ani nevydržali. V závere už bolo vidieť, že mleli z posledného, preto si pri presilovke nevedeli ani poriadne prihrať. Treba však oceniť súpera, ktorému vyšlo polčasové striedanie. Príchod Traoreho zmenil dej, pričom to vyriešilo dva hlavné problémy hostí. Posilnila sa stredová formácia, kde získali „vlci“ prevahu a ešte aj aktivita a rýchlosť Traoreho úplne vypla dovtedy skvele hrajúcu ľavú stranu „belasých“. Veď za necelé tri minúty druhého polčasu ukázal Wolverhampton výrazne viac, ako za celý prvý polčas.

Prehru treba akceptovať, súper mal proste lepších hráčov, pričom vo všetkých formáciách v konečnom súčte hráči hostí podali lepší výkon ako domáci. Štatistiky hovoria o tom, že Rui Patricio prevýšil Greifa, „vlci“ mali lepších aj obrancov, stredopoliarov a tiež Raul Jimenez bol na hrote lepší ako Šporar, hoci ten bol najlepší hráč Slovana. Prehrať s anglickým súperom o gól hanba nie je. Ale ak Slovan chce postúpiť, bude musieť bodovať možno aj v Anglicku.