Main Content

Biblické slová v slovenskej lige neplatia: Od Slovana po Nitru ide o realitu

sobota, 19. október 2019 15:21 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga: ŠK Slovan Bratislava - FC Nitra
Fortuna liga: ŠK Slovan Bratislava - FC Nitra | zdroj: TASR

Futbalová Fortuna liga sa prehupla do svojho druhého dejstva, v ktorom sa začne lámať chlieb. Aké karty držia jednotlivé kluby?

Komentár Filipa Chudého

Po reprezentačnej prestávke opäť pokračuje Fortuna ligy, no zlomí sa už do druhej tretiny, alebo ak chcete druhého polčasu základnej časti, čo je ideálny čas na prvé bilancovanie.

Dvanástym kolom štartuje odvetná časť, stretol sa teda už každý s každým. A keďže sa odohralo minimálne desať kôl, možno povedať, že tabuľka dáva zmysel. Jednotlivým mužstvám sa rozdali v doterajšom priebehu karty, s ktorými budú vo zvyšku ročníka hrať. Teda minimálne v základnej časti určite. Lebo vo futbale biblické poslední budú prvými a prví poslednými neplatí. Pre väčšinu účastníkov FL bude platiť pravidlo, dostaňme sa do hornej šestky, aby sme na jar mali pokoj so záchranou…

Môže sa diať síce čokoľvek, ale Slovan, Žilina a Dunajská Streda v nej budú. Presne v takomto poradí sú za sebou aj v tabuľke a rovnako sme ich zoradili aj v našej predsezónnej prognóze. Takmer celé Slovensko síce tipovalo za najväčšieho vyzývateľa belasých DAC, ale my sme zrejme správne uprednostnili za čierneho koňa popredných pozícií žlto-zeleného šošona.

Na titul je však stále reálne iba jeden kandidát. Treba však povedať, že Slovan titul môže len prehrať, v tejto ligovej konkurencii totiž musí triumfovať, pričom to nie je preň úspech, ale povinnosť. Zopakujeme naše slová spred sezóny: „Naozaj si ťažko predstaviť, čo by sa muselo stať, aby Slovan nezískal titul. Aj keď treba dodať, že nikto si nevedel predstaviť ani to, že belasí vypadnú so Sutjeskou Nikšič…“

Pre Žilinu a Dunajskú Stredu je zas povinnosť získať pohárovú miestenku. Ak sa im to nepodarí, bude to taký istý trapas, ako keď by belasí nezískali titul. Vzhľadom na finančné možnosti týchto klubov v porovnaní s konkurenciou naozaj niet čo riešiť a na nič sa nemôžu MŠK a DAC vyhovárať.

Poriadne ponaháňať ich môže snáď len aktuálne štvrtá Trnava, ktorej sme toto miesto pred sezónou tiež prognózovali. Zatiaľ ide všetko podľa (našich) predpokladov, čiže nový Spartak potvrdil, že má dostatočnú kvalitu na toto poschodie FL a tiež očakávane postrácal viacero bodov kvôli nezohratosti. Už pred sezónou sme však upozorňovali, že asi až niekde od polovice jesene môže začať poriadne zaberať a ten čas je tu. Jedine to ho môže dostať v tabuľke vyššie, inak „skysne“ na štvrtej priečke.

Zlaté Moravce – Vráble a Trenčín sme pred sezónou správne tipovali do prvej šestky, no na vyššie pozície nie, pričom na ne reálne asi ani pomýšľať nemôžu. ViOn je pre mnohých síce prekvapením, lenže kto sa vyzná vo futbale, ten už pred sezónou musel vidieť, že na našu ligu bude mať kvalitný káder. V nej stačí mať totiž hráčov so skúsenosťami a chuťou, dobrú partiu, používať umnú taktiku a hneď ste hore. Trenčín mal na našu ligu takmer vždy zaujímavý káder, má ho aj teraz, lenže tiež by potrebovali schopného kormidelníka, ak by chcel ísť vyššie…

Siedmy je Ružomberok, čiže sa nachádza tam, kde viac-menej patrí. V minulej sezóne bol síce bronzoví, ale to bol úlet, aký je priam nemožné zopakovať. Liptáci skôr môžu byť radi, že nie sú nižšie.

Duo Michalovce, Sereď vytvorilo dvojičku už v druhej sezóne za sebou. Opäť síce snívajú o prvej šestke, ale ich hlavnou úlohou musí byť záchrana. A hoci pri prvých siedmich priečkach sme v predsezónnej prognóze ukázali priam chirurgickú presnosť, toto duo sme videli na posledných dvoch priečkach. Zemplínčania sa však vďaka vhodnému doplneniu kádra z neho dostali, Sereď sa preremizovala vyššie. Ale pri nej stále visí veľký otáznik, či bude hrať FL aj o rok, lebo minimálne štadión nemá a ani (zrejme) mať nebude. A výnimky sa nemôžu dávať večne!

Senica, Pohronie a Nitra sú v tabuľke zoradení presne za sebou, ako v našej prognóze pred prvým kolom, len nie ako 8., 9., 10., ale 10., 11. a 12. Všetci traja majú svoje problémy, ktoré sú všeobecné známe. Rozhodujúce bude to, akým spôsobom ich to ovplyvní vo zvyšku tohto ročníka. Koho najviac negatívne, ten môže vypadnúť. Ak niekoho pozitívne, ten vzhľadom na ligové okolnosti nemôže vypadnúť. Záleží na každom z klubov, ako sa k tomu postavia.

A čo sa týka úrovne súťaže, žiaden zázračný posun dopredu (podľa očakávania) nenastal a ani nenastane, lebo nie je za čo… Spolu si len prajme, aby sme na konci sezóny mohli povedať, že bola zaujímavejšia ako tá minulá. A to by až taký problém byť nemal…