Main Content

Slovensko blízko k baráži Euro 2020: Takéto postupové možnosti sú v hre

piatok, 18. október 2019 17:08 | Autor: Filip Chudý

Slovensko Euro 2020
Slovensko Euro 2020 | zdroj: TASR

Novinkou tohto kvalifikačného cyklu je baráž Ligy národov. My sme sa pozreli na to, aké možnosti v nej pripadajú Slovensku do úvahy.

Slovenská futbalová reprezentácia má postup na Euro 2020 vo vlastných rukách. Ak vyhráme v Chorvátsku a doma nad Azerbajdžanom budeme navyše aj víťazmi skupiny, čo nám zabezpečí prinajhoršom pozíciu v druhom koši pri žrebe záverečného turnaja. To je ten najideálnejší scenár.

Lenže akékoľvek naše zaváhanie dáva tromfy do rúk súperom a my by sme museli dúfať v zakopnutie Walesu v Azerbajdžane alebo, čo je asi aj najpravdepodobnejší scenár, v remízu zo zápasu Wales – Maďarsko. Ak pôjde všetko podľa predpokladov, ktoré hovoria, že my nevyhráme v Chorvátsku (tomu stačí na postup remíza) a Azerbajdžan prehrá obe zvyšné stretnutia, potom naozaj len remíza z duelu Wales – Maďarsko nás zachráni. Pričom je priam isté, obaja pôjdu za výhrou. Veď ak by aj bol pred koncom remízový stav, obaja by museli hrať vabank o víťazný gól…

Samozrejme, ešte je tu možnosť B, ktorú ponúka baráž Ligy národov (LN). Do nej sa dostanú len krajiny, ktoré nepostúpili na európsky šampionát z kvalifikácie. Hrať ju bude 16 krajín rozdelených do štyroch skupín, pričom tu hlavné slovo hrá konečná pozícia v LN a tiež zaradenie v divízii. Tie sú štyri (A, B, C, D), možné sú však aj presuny medzi nimi. My sme boli v „béčku“, v ktorej by sme teda teoreticky mali hrať baráž. Lenže môže nastať aj situácia, že z mužstiev A-divízie postúpi na Euro priamo napr. 10 krajín, čiže dve krajiny by sa museli doplniť z B-divízie. Teda za predpokladu, že v nej bude šesť neúspešných z kvalifikácie. Ak by ich bolo napr. len päť, ide sa hľadať do „céčka“…

Poradie Ligy národov

A-divízia

1. Portugalsko
2. Holandsko
3. Anglicko
4. Švajčiarsko
5. Belgicko – už istý postup na Euro 2020
6. Francúzsko
7. Španielsko – už istý postup na Euro 2020
8. Taliansko – už istý postup na Euro 2020
9. Chorvátsko
10. Poľsko – už istý postup na Euro 2020
11. Nemecko
12. Island

B-divízia

13. Bosna a Hercegovina
14. Ukrajina – už istý postup na Euro 2020
15. Dánsko
16. Švédsko
17. Rusko – už istý postup na Euro 2020
18. Rakúsko
19. Wales
20. Česko
21. Slovensko
22. Turecko
23. Írsko
24. Severné Írsko

Pre nás je podstatné pri baráži LN poradie v divíziách A a B. Môžeme si však povedať, že víťaz C-divízie Škótsko a víťaz D-divízie Gruzínsko majú už istú prvú pozíciu v baráži LN. Škóti budú ako C1, Gruzínci ako D1, čiže v semifinále baráže nastúpia proti C4, resp. D4. Bielorusko bude tiež hrať baráž v „déčku“, ale ešte nevie svoju pozíciu. Druhé semifinálové dvojice vytvoria tímy z druhých a tretích miest. Víťazi semifinále nastúpia vo finále baráže o miestenku na Euro 2020. V jednoduchosti povedané, bude to akoby záverečný turnaj Final Four, čo poznáme z iných športov. Pričom budú štyri (A, B, C, D) a ich víťazi postúpia na šampionát.

Ako sme už naznačili, Slovensko (ak nepostúpime z kvalifikácie), by najskôr malo byť v barážovom „béčku“. Potrebujeme však na to, aby sa aspoň päť krajín z 13. až 20. pozície poradia LN kvalifikovalo na Euro 2020. Ukrajina a Rusko nám už postupom pomohli, čiže ešte aspoň tri z nasledujúcich možností:

  • Česku budeme držať palce proti Kosovu,
  • Dánsku v skupine D,
  • Švédsku proti Rumunsku,
  • Rakúsku v skupine G.
  • Ak postúpi Wales z našej skupiny na úkor Maďarska (ak už nie teda my), tiež by nám to v LN pomohlo.

Zostávajúca Bosna a Hercegovina už ťažko postúpi z kvalifikácie, no v baráži LN by mala mať pozíciu B1. Je veľmi dobrá šanca, že by nám to malo vyjsť na „béčko“. Pozíciu v baráži LN však máme v prípade kvalifikačného neúspechu vzhľadom na vývoj v iných skupinách priam istú. Len pre šance uspieť v nej bude rozhodujúce to, v akej spoločnosti by sme boli. Ak sa totiž nedostaneme do „béčka“, čiže by sme boli piaty a nižšie v poradí nepostupujúcich z krajín B-divízie, hrozí nám presun do „áčka“. A ak by neuspelo v kvalifikácii napr. Portugalsko, alebo vo svojej skupine jeden z dvojice Nemecko, Holandsko, čo nie je úplne vylúčené, hrali by sme teoreticky o jediné postupové miesto v baráži proti nim.

Treba však ešte uviesť, že môžu nastať rôzne presuny, a to hlavne kvôli politickým situáciám, keďže niektoré krajiny nemôžu hrať proti sebe, resp. sa bude pozerať aj na to, kto patrí medzi organizátorov Eura 2020. V baráži LN môžu byť usporiadateľské krajiny Eura 2020 rozdelené do všetkých skupín A, B, C a D, aby mali rovnakú šancu sa kvalifikovať a nevyraďovali sa medzi sebou. Nás by sa teoreticky nepríjemne mohla dotknúť napr. taká situácia, ak by sa nekvalifikovali spomedzi usporiadateľov Eura z krajín A-divízie Nemecko alebo Holandsko a z B-divízie Írsko, ktoré je za nami v tabuľke LN. Potom by možno nemuseli ísť hrať baráž do „áčka“ Íri, ale teoreticky namiesto nich my. To je však len názorný príklad. Všetko sa bude odvíjať od toho, ktoré krajiny do baráže LN pôjdu, potom budú jasné možnosti a vyžrebuje sa to 22. novembra. Baráž sa bude hrať koncom marca 2020.