Main Content

Pobúrená hokejová Kanada: Rasistická správa mladému trénerovi nemá obdoby

pondelok, 14. október 2019 11:51 | Autor: Marek Ďaďo

Talha Javaid a screenshot správy
Talha Javaid a screenshot správy | zdroj: Twitter, https://sports.yahoo.com

Deviateho októbra Talha Javaid, mladý hokejista a tréner v jednom, kráčal domov z mešity. Počas cesty ho však nemilo prekvapila textová správa jedného z rodičov chlapca, ktorého 23-ročný Javaid trénoval. Jej obsah zarazí každého normálneho človeka. 

Správa bola plná rasizmu, ktorý je neakceptovateľný aj v podstatne menej rozvinutých krajinách ako je Kanada, kde Talha žije. Mladý tréner sa o svojom príbehu zveril redakcii Yahoo Sports Canada, ktorá ho následne širšie rozobrala.

Ahoj, chcel by som iba opísať ako sa cítim keď trénuješ môjho syna. Nie som rasista alebo niečo podobné, ale necítim sa dobre keďže trénuješ môjho syna a máš naňho vplyv. Je to hokej, však? Dáva to väčší zmysel, keď ho netrénuje nejaký moslim. Keby to bol kriket, bolo by to niečo iné, ale takto to nie je,“ stálo v prvej polovici ofenzívnej správy.

„Nechcem z toho robiť problémy a naozaj dúfam, že zvážiš svoje odstúpenie a nebudeš trénovať hokej. Ide to proti tradíciám a som si istý, že je viac ľudí, ktorí to cítia rovnako. Naozaj nechcem svojho syna zobrať z tímu, ale ak budeš aj naďalej kouč, budem musieť o tom porozmýšľať,“ stálo vo zvyšku SMS-ky od Chasea, označeného ako otca dieťaťa menom Riley.

Zaujímavosťou je, že Javaid nehrá a nikdy nehral kriket. Vo svojom živote sa venuje športu, ktorý miluje. Je jedným z kanadských moslimov z hokejovej komunity v regióne Windsor-Detroit. Hokeju sa venuje od detstva. Je fanúšikom Pittsburghu Penguins a študuje ekonómiu na univerzite vo Windsore. Počas víkendov pracuje ako dobrovoľný hokejový tréner. Javaid sa však nedal a Chaseovi poslal naspäť zaujímavú správu. 

„Som sklamaný a nikdy nepovedz vetu ‘Nie som rasista ale...‘ , ktorá je plná rasizmu a xenofóbnych nezmyslov. Dávalo by to zmysel keby som trénoval kriket? Čo je to s tebou? Potom povieš, že z toho nechceš robiť problém ale presne to robíš. Chceš byť voči mne neslušný? Fajn, som na to zvyknutý, ale pre lásku božiu, premýšľaj o Rileym, aké nastavenie mysle a mentalitu vkladáš do jeho hlavy.“

Javaid sa našťastie odmietol vzdať a nespokojnému otcovi vysvetlil, ako sa veci majú. „Nie, neodstúpim a ty by si sa s tým mal zmieriť, lebo čo si napísal, je absurdné. Riley je dobré a talentované dieťa. Robíš jeho život veľmi náročným tým, čo ho učíš. Nebuď hlupák a nechoď za mnou s týmto odpadom. Prosím, skutočne sa zamysli nad tým, čo si práve povedal a už nikdy viac sa so mnou o tom nebav, pre dobro nás oboch.“

Tweet mladého trénera sa na stal virálnym pričom podporu vyjadrili také mená ako Grant Fuhr alebo JT Brown. Javaid sa rozpovedal aj o tom, že to mal ťažké už od teroristických útokov z 9. septembra. Zaujímavá je tiež aj príhoda z obdobia po tom, čo bol prezidentom USA zvolený Donald Trump.

„Po tom, čo bol Trump zvolený, mi jeden z mojich vtedajších spoluhráčov povedal, že nechce, aby bol jeho kapitánom moslim. Povedal som mu, že je to jeho problém. Mal som najviac bodov v celom mužstve a on mal možno dva.“ Bohužiaľ, aj hokej je plný nenávisti a rasizmu, ktorý je treba vymiesť.