Main Content

VIDEO: Deschamps po kľúčovom triumfe Francúzska: Veľmi dôležité víťazstvo

sobota, 12. október 2019 12:13 | Autor: TASR

Didier Deschamps
Didier Deschamps | zdroj: TASR

Reykjavík 12. októbra (TASR) - Futbalisti Francúzska zvládli dôležitý piatkový zápas o postup na majstrovstvá Európy 2020 na pôde Islandu a po víťazstve 1:0 svojmu súperovi odskočili na rozdiel šiestich bodov. Lídrom H-skupiny však zostáva Turecko, ktoré si rovnakým výsledkom poradilo s Albánskom. Oba tímy majú tri zápasy pred koncom kvalifikačného cyklu na konte 18 bodov, v prospech Turkov hovorí lepšia vzájomná bilancia.

Zo zostavy Francúzov vypadol na poslednú chvíľu stredopoliar N'Golo Kante, ktorý si počas rozcvičky privodil svalové zranenie a musel ho nahradiť Moussa Sissoko. Hra zverencov trénera Didiera Deschampsa však touto zmenou netrpela. Dôkazom toho je aj takmer 70-percentné držanie lopty a 22 streleckých pokusov. Domáci však zodpovednou obranu a hrou do tela privádzali favorita do zúfalstva. Jediný gól stretnutia prišiel zo štandardnej situácie. Prenikajúceho Antoinea Griezmanna zasiahol v pokutovom území Ari Skulason a hlavný rozhodca Gianluca Rocchi odpískal v 66. minúte pokutový kop. Ten rutinérsky premenil Olivier Giroud, ktorý v najcennejšom drese zaznamenal už 37 gólov a v historických tabuľkách mu patrí tretia priečka so stratou štyroch gólov na druhého Michela Platiniho. "Je to veľmi dôležité víťazstvo, ktoré nás povzbudí do pondelkového zápasu. Dnes to nebolo vôbec jednoduché, vytvorili sme si veľa šanci, no keďže sme nedokázali streliť druhý gól, boli sme v napätí až do poslednej minúty," povedal Deschamps, pre ktorého to bol jubilejný 200. zápas za Francúzsko a 97. v pozícii trénera.

"Vedeli sme, že to tu bude poriadna fyzická bitka a dokázali sme na to zareagovať. Vytvorili sme si dosť šancí a mohli sme vyhrať aj o viac gólov. Oni však bránili veľmi hlboko a my sme museli byť trpezliví. Je to pre nás dobré víťazstvo," povedal obranca Clément Lenglet pre L’Equipe.

Turci museli čakať na víťazný gól proti Albánsku až do poslednej minúty. K postupu na záverečný šampionát ich priblížilo až nedorozumenie obrancu Ardiana Ismajliho s brankárom Thomasom Strakoshom, ktorí sa zrazili pri poslednom nákope domácich a výrazne uľahčili prácu Cenkovi Tosunovi. Útočník Evertonu zaznamenal vo svojom piatom zápase v kvalifikácii rovnaký počet gólov.

Už v pondelok 14. októbra sa oba tímy stretnú v priamom súboji o prvú priečku na parížskom Stade de France. Výkop stretnutia je naplánovaný na 20.45 SELČ.