Main Content

Guardiola konečne prehovoril: Fodena nepredám ani za 500 miliónov!

štvrtok, 10. október 2019 12:10 | Autor: Timotej Gašper

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

Pep Guardiola sa po čase vyjadril na tému Phila Fodena, ktorý naznačoval odchod z Manchestru City z dôvodu herného vyťaženia.

V lete 2017 sa do prípravy prvého tímu Manchestru City pridal aj vtedy 17-ročný Phil Foden. Mladého anglického odchovanca klubu z Eastlands si do prípavy vytiahol samotný Pep Guardiola, ktorý z tínedžera cítil obrovský potenciál. Aj keď sa mladík stával čoraz častejšie dôležitým členom prvého tímu MCFC, tréner Guardiola jeho nástup do povedomia krotil obmedzeným herným priestorom. Dnes je Foden 19-ročná opora anglickej reprezentácie do 21 rokov a vykazuje jasné črty futbalovej dospelosti. 

Phil Foden
Phil Foden | zdroj: TASR

Problémom je však konkurencia a tréner Pep Guardiola. Napriek predsezónnym sľubom o hernom vyťažení si Phil dovedna kopol na ihrisku len 101 minút. Pred pár týždňami sa tak mladík otvorene vyjadril o svojej situácií, pričom ako alternatívu väčšieho herného času videl aj odchod z Etihad Stadium. Guardiola je z minulosti známy tým, že svojim hráčom často nevysvetľuje svoje rozhodnutia o ich vyťaženosti, čoho príkladom boli v minulosti Mario Gotze, Yaya Touré či Zlatan Ibrahimovič. Tentokrát sa Pep ozval, pričom jeho vyjadrenie pre The Sun malo jasné smerovanie. „Je to jediný hráč, ktorý nemôže byť predaný za žiadnych podmienok. Je jediný! Nepredám ho ani za 500 miliónov eur. Phil nepôjde nikam, Phil je Manchester City. Nebudeme podpisovať nikoho iného. Keď odíde David Silva, vieme s prenosťou, kto bude náš nový kúzelník na ihrisku,“ načrtol budúcnosť 19-ročného stredného záložníka, ktorý je v tomto ročníku sporadicky na lavičke, občas aj mimo zápasového kádru. 

Foden síce taktiež nekričal po predaji, no so svojim agentom chceli situáciu riešiť diplomaticky- hosťovaním. Predsa len, v kádri MCFC je na poste záložníka De Bruyne, Fernandinho, David Silva, Ilkay Gundogan či Rodri, čo šance na minutáž pre Fodena znižuje respektíve eliminuje. Phil je však pripravený na veľký futbal, no podľa Guardiolu jeho čas ešte len príde. „Vyrastal s nami a jeden z nás. Bude excelentný, bude jeden z najlepších v Premier League“ dokončil o jeho situácii Guardiola.