Main Content

Prezident Dortmundu otvorene: Klopp sa mohol vrátiť do BVB

štvrtok, 10. október 2019 11:52 | Autor: Timotej Gašper

Jurgen Klopp
Jurgen Klopp | zdroj: TASR

Prezident Borussie Dortmund vo svojej knihe priznal, že hviezdny tréner Jurgen Klopp sa mohol nedávno vrátiť do žlto-čiernych farieb. 

Jurgen Klopp prišiel do Borussie Dortmund ešte v roku 2008. Vtedy si mladý tréner začal kreovať a formovať tím podľa svojej vízie, z čoho vzišli hviezdy ako Lewandowski, Gotze, Reus atď. Klopp sa rýchlo dostal s BVB do výrazného povedomia, keďže medzi rokmi 2011 a 2012 vyhral dvakrát Bundesligu a raz nemecký DFB Pokal. V sezóne 14/15 však prišiel náhly pád formy, čo bolo jednou z príčin toho, že Klopp sa v lete 2015 rozhodol nepredĺžiť svoju zmluvu s Dortmundom. 

V októbri roku 2015 sa však k trénerstvu vrátil v službách Liverpoolu, kde to síce taktiež spočiatku nevyzeralo najlepšie, no za posledné dva roky sú „The Reds“ považovaní za jeden z najsilnejších kádrov sveta práve vďaka práci Jurgena Kloppa. V sezóne 2017/2018 mal Liverpool na dosah zisk Ligy majstrov, no neuspel a v lete 2018 sa písalo o jeho potenciálnom odchode z Anfield Road. Medzi záujemcami bol vtedy aj prezident Dortmundu, Hans-Joachim Watzke, ktorý vo svojej biografii zaspomínal na to obdobie. 

„Vedel som, že Jurgen to odmietne, lebo on vždy dodržiava zmluvy a dohody. Jurgen nie je ten typ, no ak chcete postaviť novú tvár klubu – a my sme v lete 2018 chceli postaviť novú tvár a ísť novou cestou, musel som sa ho aspoň opýtať. Neočakával som, žeby súhlasil, no nikdy by som si neodpustil, keby sa to neopýtam,“ pokračoval Watzke v knihe REAL LOVE. Life with BVB.

Klopp vyhral s Dortmundom 5 trofejí za sedem sezón a v rokoch 2012-2013 patril k najlepším tímom sveta. Na charizmu 52-ročného trénera nezabúda ani Watzke, ktorý naň spomína aj takto: „Jurgen mi nikdy neklamal. Nech bola situácia akokoľvek zlá, nikdy mi neklamal a ja som taktiež nikdy neklamal jemu,“ zakončil Watzke.