Main Content

Slovensko je zvedavé, aký trest Slovan dostane: UEFA ukázala, ako na to

sobota, 21. september 2019 17:27 | Autor: Filip Chudý

Dávid Holman (Slovan) pri mladých fanúšikoch
Dávid Holman (Slovan) pri mladých fanúšikoch | zdroj: TASR

Dva zápasy, dve rozličné emócie. Kým tvrdé jadro to pokazilo, detská zapálenosť nadchla. Súčasná situácia je aj pre Slovan darom z nebies, len sa nesmie prípad zamiesť pod koberec.

Komentár Filipa Chudého

V priebehu piatich dní sa odohrali na Národnom futbalom štadióne dva zápasy, po ktorých sa najviac hovorilo o ľuďoch na tribúnach, pričom išlo o úplne odlišné prípady. Prvý ponúkol negatívne odozvy, druhý vysoko pozitívne.

Počas najväčšieho slovenského derby sa vyfarbili tiežfanúšikovia Slovana, keď viacerí z nich vbehli na hraciu plochu (neboli len dvaja), pričom jeden inzultoval trnavského kapitána Bogdana Mitreu. A hoci ide o derby, v ktorom sa toho odohralo v minulosti veľa možno aj horšieho, aj tak je to neodpustiteľný čin, ktorý sa musí konečne exemplárne potrestať. A tým vôbec nemyslíme len daných fanúšikov, lebo zodpovednosť leží na pleciach usporiadateľa. Pričom čakáme, že konečne rázne zasiahnu aj štátne orgány.

V nie tak dávnej minulosti, keď bol v Žiline inzultovaný divákom asistent rozhodcu Slyško, prišlo neskôr ku kontumácii zápasu v prospech Slovana, čo bol jeden z najdôležitejších momentov v jeho vtedajšej ceste za titulom. To len na pripomenutie toho, ako sa tu kedysi vyriešil podobný rébus. Celé futbalové Slovensko je veľmi zvedavé, ako kompetentné orgány vyriešia tento prípad, ale verme, že nie typicky po slovensky, ale razantne, aby to bol odstrašujúci príklad pre budúcnosť.

Vzorom môže byť v tomto smere UEFA, lebo tá evidentne odhodila rukavičky a začala poriadne trestať. Samozrejme, nedá sa prehliadnuť, že viac trestané sú „východné“ krajiny, ale tiež treba povedať, že možno aj zaslúžene, lebo na západných futbalových štadiónoch je o niečo väčší poriadok, hoci aj tam vidieť bordel. V každom prípade, Slováci sa veľmi ozývať nemôžu, pokiaľ v našej lige bude dochádzať k útokom na hráčov počas stretnutí.

Minulý rok mala Trnava uzavretý štadión v skupinovej fáze Európskej ligy za „rozkopaného slovanistu“. V Bratislave zas uzavreli štadión až na dva skupinové zápasy, hoci ten proti Wolverhamptonu bude oficiálne uzavretý až po zamietnutí odvolania, čo je vysoko pravdepodobné. Ťažko totiž čakať, že UEFA bude tolerantná, keď fanúšikovia Slovana sa negatívne vyfarbili až trikrát, o čom informovala oficiálna stránka klubu. A to proti Nikšiču (pokrik … Nitra buzerantská je, Trnava sú poľskí židi a Košice do p...), Feronikeli (slovne „zabíjali“ Albánca) a tiež PAOK-u (pokrik cigánske k..y).

A teraz si predstavme, čo by sa stalo, ak by v zápase Slovan – PAOK namiesto odhalenej dievčiny vybehol na trávnik napr. odhalený Púchovčan s kung-fu úmyslami? Ak UEFA tvrdo trestá už za slovné prejavy, ako by asi potrestala klub za fyzický útok? Túto starosť má však na pleciach SFZ, na ktorého rozhodnutie sa čaká.

Ako darom z nebies sa však pre futbal ukázalo to, že UEFA od tejto sezóny povolila na uzavreté štadióny pozývať zadarmo deti do 14 rokov. Približne 6 000 detí si tak odnieslo krásny zážitok. Navyše futbal nebol mŕtvy, ako býva pri prázdnych tribúnach. Pre zaujímavosť, v Belehrade na zápase Partizan – Alkmaar bolo až 22 000 detí, takže táto novinka sa evidentne ujala a možno je to aj návod pre SFZ, štát, Slovan a ďalších ako dostať na tribúny rodiny s deťmi, resp. hlavne z nich vylúčiť tú menšinu, ktorá to kazí.