Main Content

Slovenskí volejbalisti podľahli na ME vicemajstrom Európy a musia čakať

streda, 18. september 2019 19:15 | Autor: TASR

Peter Michalovič, Matej Paták, Šimon Krajčovič, Marián Vitko a tréner Andrej Kravárik
Peter Michalovič, Matej Paták, Šimon Krajčovič, Marián Vitko a tréner Andrej Kravárik | zdroj: TASR

Antverpy 18. septembra (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali v stredu vo svojom poslednom zápase v B-skupine na ME v Antverpách s Nemeckom 0:3. Zverencom Andreja Kravárika patrí v tabuľke po piatich odohraných dueloch štvrtá priečka s piatimi bodmi a o tom, či postúpia do osemfinále, rozhodne štvrtkový duel medzi Nemeckom a Španielskom (17.30 h).

Do osemfinále postúpia zo šesťčlennej skupiny štyri mužstvá, istotu už majú Belgičania, Srbi a Nemci. Slováci môžu toto trio doplniť, potrebujú však pomoc nemeckých reprezentantov. Ak Nemci vo štvrtok zdolajú Španielov, postúpia Slováci, ak uspejú Španieli, v osemfinále sa predstavia práve zverenci Fernanda Muňoza Beniteza.

V prípade postupu by Slováci nastúpili v osemfinále v holandskom Apeldoorne proti víťazovi C-skupiny. V nej zatiaľ dominujú úradujúci majstri sveta Poliaci, ktorí v štyroch dueloch stratili iba jediný set a majú plný počet 12 bodov.

Nemecko - SLOVENSKO 3:0 (23, 28, 19)

zápas trval 84 minút, rozhodovali: Bloemhard (Hol.) a Twardowski (Poľ.).

Nemecko: Fromm, Kampa, Kaliberda, Hirsch, Krick, Böhme, libero Zenger (Schott, Reichert, Karlitzek, Backpöhler)

Slovensko: Michalovič, Ondrovič, Paták, Krajčovič, Kriško, Zaťko, libero Vitko (Gavenda, Palgut, Firkaľ, libero Ihnát)

Slováci vstúpili do zápasu výborne, od úvodu viedli a ich náskok narástol až na rozdiel štyroch bodov (10:6). Tréner Nemcov Andrea Giani si vzal oddychový čas a jeho zverenci následne začali sťahovať náskok. Do stavu 11:11 sa hral vyrovnaný volejbal, no Nemci potom využili niekoľko chýb Slovákov a išli do vedenia. Záver prvého setu napokon zvládli lepšie a triumfovali za 27 minút 25:23.

V druhom sete viedli od začiatku Nemci, ale bojovalo sa o každú loptu. Slováci išli neskôr do vedenia 8:7 a neskôr aj 15:14. O všetkom napokon rozhodla koncovka. Slováci nepremenili štyri setbaly, Nemci naopak hneď prvý a druhý set získali v pomere 30:28.

Strata setu sa na hre Slovákov podpísala v treťom dejstve, ktoré už bolo v réžii nemeckých volejbalistov. Triumfovali v ňom za 23 minút 25:19.

hlasy po zápase:

Andrej Kravárik, tréner SR: "Budem sa opakovať, ale v uplynulých zápasoch sme mali nejaké sety uhrať. Bolo to ako cez kopirák. Mali sme dnes rozohrané dva sety výborne, ale chýbal nám možno kúsok šťastia, možno líder, ktorý by to zobral na seba. Veľmi ma to mrzí, pretože sme ukázali, že k európskemu volejbalu nám chýba krôčik. Chalani si zaslúžili mať už v tejto chvíli istý postup."

Tomáš Kriško, smečiar SR: "Myslím si, že sme prvé dva sety hrali veľmi dobre. V druhom sete sa nám nepodarilo využiť niekoľko setbalov. Mrzí nás, že sa to skončilo 3:0. Nechceli sme sa zajtra spoliehať na Nemcov, musíme im držať palce."

Peter Michalovič, univerzál SR: "Ako nám vyšli koncovky v prvých dvoch zápasoch, tak nám nevyšli proti silnejším súperom. Nevyšiel nám servis, Nemcom naopak v závere druhého setu padli dve esá. V treťom sete to už bolo z našej strany mŕtve a súper nás prevalcoval."

tabuľka B-skupiny:

1. Belgicko 4 4 0 12:2 11 *

2. Srbsko 3 3 0 9:1 9 *

3. Nemecko 4 2 2 8:6 7 *

4. SLOVENSKO 5 2 3 6:12 5

----------------------------

5. Španielsko 4 1 3 6:11 3

6. Rakúsko 4 0 4 3:12 1

* - istý postup do osemfinále