Main Content

KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL

pondelok, 7. november 2011 13:45 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL
KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Ferguson a nemenovaní

Keď 6.11.1986 prišiel na lavičku Manchestru United Alex Ferguson vyvolalo to dva druhy reakcií. Jedna skupina sa pýtala kto to je a druhá prečo práve nejaký Škót? Nepomohlo mu ani to, že prvý zápas o dva dni prehral a vyhral až v treťom. Postupne ale našiel správnu cestu ako vyhrávať trofeje. Ako sa mu to podarilo? Nuž iba tak, že dostal čas na prácu. Veď na prvú trofej musel čakať až takmer 4 roky. Odvtedy už nikdy tak dlho čakať nemusel. Mužstvo prebudovával niekoľkokrát a vždy mu to vyšlo takmer dokonale. Dnes keď už je aj Sir a na Silvestra si nahodí na chrbát siedmy krížik sa iba čaká dokedy vydrží žuť tie žuvačky. Cez víkend tomu teda bolo už 25 rokov čo vedie ManU. A keďže jeho terajší zverenci nevedia čo sa patrí, musel to za nich z úcty k Fergusonovi urobiť Wes Brown a strelil si s radosťou vlastenca. Za toto štvrťstoročie je dosť možné, že v nejakom klube na Slovensku stihli aj 25 trénerov vymeniť. Lenže aj tu je ten rozdiel, pretože Ferguson je manažér a on si hráčov vyberá. A na Slovensku si skôr hráči vyberajú trénera. Pretože je jednoduchšie vymeniť jedného ... ale veď to dobre poznáte.

Zrejme prvou lastovičkou po dlhšej dobe bude u nás jeden nemenovaní belasí klub, kde sa stretli opäť cesty dvoch kamarátov a tak jeden bude ukazovať prstom a druhý bude platiť. Zaujímavú politiku ukázali nedávno v inom nemenovanom klube spod Dubňa. Tam v zime tréner s kapitánom na tlačovke rozprávali ako idú spolu do boja, ale na druhý deň kapitán už bol v Poľsku a na tretí deň sa to aj tréner z novín dozvedel. Možno si tam mali radšej spomenúť na to, ako keď sa dohodli s nemenovaným trénerom do 21 rokov, ktorý so všetkým vyškerení od ucha k uchu súhlasil a nakoniec to podpísali s trénerom nemenovanej Plzne, ktorý so všetkým nesúhlasil, iba si dal podmienky. A bolo z toho najkrajšie žlto-zelené obdobie v histórií. Apropo českí tréneri to majú u nás ako naznačil jeden nedávno odvolaný nemenovaný tréner naozaj ľahšie. Prečo? Opýtajte sa nemenovaných majiteľov. Zaujímavým úkazom v našich končinách je aj jeden nemenovaný čerstvý päťdesiatnik aktuálne zo Záhoria. Ten má pravidlo 2 roky a dosť! Uvidíme či si to povie aj v lete keď tomu už 2 roky budú. Potom poznáme aj skupinu nemenovaných kočovníkov, ktorí brázdia stepi trénerských planín a sú radi keď sú aspoň 10 kôl radi. Možno by naozaj nezaškodilo niekedy dať aj čas na prácu, nemusí to byť 25 rokov, ale niekedy aj 25 mesiacov by urobilo možno výsledky. To by ale musela byť aj filozofia v kluboch iná... nuž a to je veru zložitá vedná disciplína.

Zhrnutie v zhrnutí

V týždni sa opäť hrali európske poháre. Barcelona predviedla iba tretinový výkon, ale aj tak z toho načapovala aspoň tretinkovú Plzeň. Stále viac a viac prekvapujú legionári v službách APOEL-u Nikózia a jediným ešte ani gólom nepoškvrnením mužstvom zostáva Real Madrid. Slovan sa sprchoval v Paríži a „mydlo“ zo zeme nezdvihol Halenár. Sprchovala sa aj Barcelona v Bilbau a je rada aj za bod. Možno to bolo aj tým, že Guardiola nemá gule, teda aspoň podľa Zlatana Ibrahimoviča. Naopak Real Madrid rozdáva momentálne úsmev a sedmičky na všetky strany. V Taliansku sa pre zmenu až tak silno sprchujú, že sú z toho potopy a tak sa nemôže hrať. V Anglicku zaujal iba už spomínaný Ferguson, inak nuda. V Nemecku Bayern Mníchov síce góly už konečne dostáva, ale body nestráca. Vo Francúzsku boli na ochutnávke vín v Bordeaux chlapci z Paríža a odniesli si aj bod za remízu. U nás doma vyhrala derby Trnava a tak si postrážila prvé miesto, inak v tabuľke je pekná tlačenka.
 

Odporúčané články