Main Content

Najprv im zahrali hymnu Andorry, potom im nedali šancu na ihrisku: Ťažké chvíle Albánska v krajine majstrov sveta

nedeľa, 8. september 2019 10:44 | Autor: TASR

Kingsley Coman a Olivier Giroud
Kingsley Coman a Olivier Giroud | zdroj: TASR

Paríž 8. septembra (TASR) - Úradujúci futbaloví majstri sveta Francúzi bez problémov splnili svoju úlohu a zvíťazili v sobotnom stretnutí kvalifikácie EURO 2020 nad Albáncami 4:1. Väčšie problémy však mali organizátori s identifikáciou malej balkánskej krajiny. Pred zápasom sa postarali o blamáž, keď hosťom zahrali hymnu Andorry, najbližšieho súpera "galského kohúta".

Incident napokon posunul úvodný hvizd o desať minút po tom, čo Albánci odmietli nastúpiť, kým im nezahrajú správnu hymnu. "Vôbec to nebola maličkosť, hráči nechceli nastúpiť," povedal tréner Albánska Edoardo Reja podľa agentúry AFP. Aby toho nebolo málo, hlásateľ na Stade de France sa síce ospravedlnil, ale opäť sa pomýlil a o prepáčenie požiadal Arménov. Situáciu po zápase zachraňoval kouč domácich Didier Deschamps, ktorý sa ospravedlnil svojmu náprotivku: "Takéto veci by sa nemali stávať. Chápem, v akej pozícii boli Albánci a je úplne normálne, že sme museli počkať na ich hymnu."

Samotný zápas už nepriniesol žiadne prekvapenie. Favorit sa "zahryzol" do súpera od úvodných minút, už po tridsiatich minútach viedol 2:0, navyše v prvom polčase zahodil Antoine Griezmann jedenástku. Dvoma gólmi sa v dueli prezentoval Kingsley Coman. Krídelník Bayernu Mníchov tak dokonale nahradil zranenú dvojicu Paul Pogba, Kylian Mbappé. "Ak je Kingsley v takejto forme, nedá sa zastaviť. Do zostavy sa vrátil po dlhšom čase a predviedol sa. Vždy mal kvalitu, ale teraz pridal aj efektivitu," pochválil svojho zverenca Deschamps.

Fantastický debut zažil Jonathan Ikone. Dvadsaťjedenročný útočník Lille nastúpil v 77. minúte a svoj premiérový štart v národnom tíme okorenil gólom. "Byť súčasťou tohto mužstva je môj splnený sen. Som naozaj šťastný a dúfam, že dostanem šancu aj v budúcnosti. Viem, že to nebude jednoduché, ale budem bojovať," povedal Ikone pre televíziu M6.

Francúzsko sa po triumfe dostalo s 12 bodmi vďaka skóre na čelo tabuľky, situácia v H-skupine je však zamotaná. Rovnaký počet bodov má aj druhé Turecko a tretí Island. Obaja konkurenti zvládli svoje sobotné vystúpenia. Severania si bez ťažkostí poradili s Moldavskom 3:0, Turci sa síce poriadne natrápili, ale v závere zlomili Andorru a zvíťazili 1:0.