Main Content

Polícia v Kosove zadržala českých fanúšikov: Promptným zásahom zabránila nebezpečnej provokácii

sobota, 7. september 2019 14:42 | Autor: TASR

Českí fanúšikovia
Českí fanúšikovia | zdroj: TASR

Priština 7. septembra (TASR) - Kosovskí policajti zadržali v piatok osem českých občanov, ktorí údajne chystali politickú provokáciu počas sobotňajšieho kvalifikačného duelu o postup na majstrovstvá Európy 2020 medzi Kosovom a Českou republikou.

Šesť mužov a dve ženy mali mať pri sebe dron, srbskú vlajku, pyrotechniku, nože a veľký transparent s nápisom "Kosovo je Srbsko". Podľa tamojšej polície ich v sobotu predpoludním prepustili. Informoval o tom portál idnes.cz.

"Je to veľký úspech pre miestnu políciu. Svojím promptným zásahom zabránila provokácii, ktorá mohla počas zápasu spôsobiť veľké problémy na štadióne v hlavnom meste," napísal kosovský web indeksonline.net. Zatknutie potvrdil aj hovorca Futbalovej asociácie Českej republiky Michal Jurman: "Česká reprezentácia sa dištancuje od akéhokoľvek správania fanúšikov, ktoré spája politiku so športom. Situáciu riešime v spolupráci polícií oboch krajín a ambasádou Českej republiky."

Kosovo patrí k jedným z najmladších štátov na svete. Nezávislosť vyhlásilo v roku 2008, no Srbsko ho stále považuje za svoje územie. Väčšina členských štátov OSN, vrátane Česka, jeho samostatnosť uznala. Slovensko nezávislosť Kosova oficiálne neuznalo.