Main Content

Horúca aktualita: Tréner slovenskej reprezentácie naďalej Craig Ramsay!

streda, 4. september 2019 12:06 | Autor: TASR

Miroslav Šatan
Miroslav Šatan | zdroj: TASR

Bratislava 4. septembra (TASR) - Kanaďan Craig Ramsay bude aj naďalej tréner slovenskej hokejovej reprezentácie. Skúsený kouč dostal zmluvu na jeden rok, národný tím povedie na MS 2020 vo Švajčiarsku i v augustovej olympijskej kvalifikácii, ktorá sa v ten istý rok bude hrať na Slovensku. Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan to oznámil na stredajšom brífingu v Bratislave. Šatan zároveň informoval, že zatiaľ zostáva generálnym manažérom národného tímu a bude rokovať s potenciálnymi kandidátmi na tento post.

Ramsay prevzal slovenskú reprezentáciu v auguste 2017. O služby kanadského kormidelníka sa zaujímal Šatan po tom, ako ho len mesiac predtým vymenovali do funkcie generálneho manažéra. Ihneď po zvolení si dal bývalý slovenský reprezentant za cieľ dosadiť na post hlavného trénera zahraničného odborníka. Ramsay viedol Slovensko na prvom významnom turnaji v máji 2018, na MS v Dánsku s ním obsadil celkové 9. miesto. V tom istom roku viedol národný tím aj na ZOH v Pjongčangu, kde Slováci skončili na 11. mieste. "Po MS som mal obavy, či sa dohodneme. Čakalo sa na to, ako dopadnú voľby. Ale keď sme sa po nich začali s Craigom rozprávať o ďalšej spolupráci, išlo to ľahko," uviedol Šatan.

Craig Ramsay
Craig Ramsay | zdroj: TASR

Zmluvu mal Ramsay do konca MS 2019, ktoré sa konali na Slovensku. Na domácom šampionáte Slováci pod jeho vedením nepostúpili do vytúženého štvrťfinále, ale fanúšikovia po každom zápase oceňovali ofenzívny štýl hokeja a rovnako aj odborníci. Aj preto sa ozývali hlasy, aby kanadský kouč zostal na striedačke SR. V tom čase však končil mandát vtedajšiemu prezidentovi SZĽH Martinovi Kohútovi, ktorý navyše vyhlásil, že ďalej kandidovať nebude. Aj preto sa Ramsay po skončení MS rozlúčil v kabíne s hráčmi i realizačným tímom. Po zvolení Šatana za šéfa slovenského hokeja však nový prezident začal s Ramsayom nové rozhovory a napokon skúseného kouča presvedčil o zotrvaní vo funkcii. "Dohodli sme sa na rovnakých podmienkach, aké mal predtým. Oba turnaje, ktoré bude v ten rok koučovať, sú pre nás najdôležitejšie," uviedol Šatan.

Asistentov zatiaľ Ramsay nemá, Šatan sa prikláňa k predchádzajúcemu modelu, kedy sa pri ňom počas roka striedali viacerí: "Craig by mal prísť na Slovensko začiatkom októbra, komunikujeme spolu. Máme skupinu asistentov, ktorí sa pri ňom za dva roky vystriedali a máme záujem, aby pokračovali v načatej práci. Možno sa objavia jedno-dve nové mená, aby pri Craigovi získavali skúsenosti."

Šesťdesiatosemročný Ramsay sa dal na trénerskú dráhu po skončení hráčskej kariéry. Pracoval vo viacerých kluboch NHL, naposledy ako konzultant v Montreale Canadiens. Ako hlavný kouč viedol Buffalo Sabres, Philadelphiu Flyers a Atlantu Thrashers. Ako asistent v Tampe Bay získal v roku 2004 Stanleyho pohár. Ako hráč pôsobil v NHL v rokoch 1971 až 1985 za Buffalo Sabres. Odohral 1070 duelov základnej časti, v ktorých nazbieral 672 bodov (252+420), v 89 dueloch play off pridal 48 bodov (17+31). Raz si zahral v Zápase hviezd a v roku 1985 získal Frank J. Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka.

Post generálneho manažéra bude zatiaľ zastávať tak ako predtým Šatan, ale chce ho čo najskôr vyriešiť. "Dal som ponuku dvom ľuďom, ale ešte sme sa nedohodli. Je to však otvorené, počas sezóny môžeme celú vec vyriešiť, alebo aspoň nájsť asistenta, ktorý ma odľahčí," vysvetlil Šatan. O konkrétnych ponukách, ktoré šéf SZĽH dal, rozprávať nechcel. "Je to niečo, čo sa môže počas sezóny zmeniť, nie je pre mňa primárne obsadiť túto pozíciu hneď teraz. V prvom rade som sa chcel dohodnúť s Craigom Ramsayom. Ja sa budem funkcii manažéra viac venovať pred turnajmi, mimo toho sa budem venovať prezidentskej funkcii."

 

Zoznam trénerov SR v ére samostatnosti:

1993-1996 Július Šupler

1996-1997 Jozef Golonka

1997-1999 Ján Šterbák

1999-2002 Ján Filc

2002-2006 František Hossa

2006-2008 Július Šupler

2009-2010 Ján Filc

2010-2011 Glen Hanlon

2011-2015 Vladimír Vůjtek

2015-2017 Zdeno Cíger

2017- Craig Ramsay