Main Content

20-ročný ústup z pozícií: NHL sa nemôže s NBA, MLB a NFL ani porovnávať

nedeľa, 1. september 2019 08:00 | Autor: Jakub Vaverka

Sidney Crosby a Jake Guentzel
Sidney Crosby a Jake Guentzel | zdroj: TASR

V našich končinách ľudia, ktorí sledujú NHL, nedajú na túto súťaž dopustiť. Nasadenie, napínavé zápasy, skvelé výkony a výborná šou. Verili by ste, že TOP hokejová liga svete v porovnaní s konkurenciou stagnuje? Teda minimálne platovo.

Poďme sa na to pozrieť hneď z úvodu. Písal sa rok 1999 a prebiehal ročník 1999/2000: Najlepšie plateným hokejistom v NHL bol Jágr, zarábal 10,4 milióna dolárov ročne. V NBA to bol O´Neal, ročne si prilepšil o 17,1 milióna. Vo svete bezjbalu a MLB sa mohol najvyšším platom popýšiť Belle (11,9 milióna ročne) a čo sa týka amerického futbalu a NFL, dostávame sa k menu Aikman a k platu 10,75 milióna dolárov ročne.

Čoskoro v Amerike začne ročník 2019/2020. Zmluvy sú podpísané a vieme, kto koľko bude zarábať. V NHL je najlepšie platený McDavid, ktorý zarobí 12,5 milióna ročne. NBA? Westbrook s platom 41 miliónov za rok. V MLB je to Trout a jeho 35,5 milióna a v NFL Wilson s 35 miliónmi dolárov.

Niečo vám nesedí? NBA, NFL a MLB sa platovo výrazne vyvinuli a hokejovej NHL ušli. Za všetko môže popularita a reklama, ktorá sa v USA predáva. Na Slovensku a v Česku môže ísť až o nepochopiteľný údaj, ale hokej je v Spojených štátoch amerických až športom číslo 4. A tak to aj vyzerá.

Pritom vôbec nejde o to, že vyhrať Stanley Cup je v Amerike najnáročnejšie a základná časť pozostáva s 82 zápasov.