Main Content

Ohlasy pred odvetou PAOK - Slovan: Belasí nechcú brániť 0:0

streda, 28. august 2019 09:04 | Autor: TASR

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Bratislava 28. augusta (TASR) - Vo veľmi nádejnej pozícii vstúpia futbalisti ŠK Slovan Bratislava do odvety play off Európskej ligy UEFA 2019/2020 na pôde PAOK Solún.

Ku gréckemu majstrovi si priviezli náskok 1:0 z domáceho súboja a od tretej účasti v skupinovej fáze EL ich delí už len jeden krok.

Ten však bude mimoriadne náročný, keďže PAOK získal v predchádzajúcej sezóne titul bez jedinej prehry a v 3. predkole tohtosezónnej Ligy majstrov potrápil Ajax Amsterdam. "Belasí" ale na papierové prognózy v prvom zápase nechali zabudnúť a po disciplinovanom výkone udržali favorita na dištanc. O to viac ich môže povzbudiť, že v nadstavenom čase obranca Myenty Abena zmrazil PAOK víťazným gólom. Tréner Ján Kozák ml. ušil na súpera, v drese ktorého odohral záverečnú desaťminútovku aj slovenský reprezentačný stredopoliar Miroslav Stoch, dobrú taktiku. Slovan pred zaplneným Tehelným poľom podal bojovný a energický výkon, musí ho ale minimálne zopakovať, ak sa chce prebojovať do vytúženej skupiny.

Rekordný slovenský majster sa na odvetu naladil remízou 1:1 v domácom ligovom šlágri so Žilinou. Kozák urobil desať zmien v základnej zostave oproti súboju s PAOK, hráči tak budú oddýchnutí. Motivácia v podobe postupu je obrovská a hráči si uvedomujú, čo ich v solúnskej odvete čaká. "V tíme panuje pozitívna atmosféra, presne rovnaká ako pred prvým zápasom v Bratislave. Sme v dobrej pozícii, máme náskok, no za postupom stále vedie náročná cesta. Čaká nás plný štadión a búrlivé publikum. Musíme sa na to pripraviť aj po mentálnej stránke a zostať koncentrovaní, aby sme dokázali podať náš optimálny výkon," povedal holandský stredopoliar Joeri de Kamps na oficiálnej webstránke Slovana.

Slovanu stačí na postup remíza, prípadne prehra jednogólovým rozdielom okrem výsledku 0:1. Čisté konto by automaticky znamenalo postup, slovanisti však nechcú hrať na bezgólovú remízu. "Vieme, aké výsledky nás posúvajú ďalej, ale určite by nebolo správne len brániť a snažiť sa hrať na 0:0. Treba hrať šikovne a s rozumom. Na jednej strane je dobré uvedomovať si náš náskok, na strane druhej treba byť aj nebezpeční v útoku. Očakávam, že to bude náročnejší duel než doma. PAOK musí vyhrať, čiže sa bude tlačiť dopredu, čo je ale zároveň príležitosť pre nás na brejkové situácie," dodal de Kamps.

Slovenský zástupca odcestoval v stredu do Grécka bez suspendovaného defenzívneho stredopoliara Marina Ljubičiča z Chorvátska, inak má Kozák k dispozícii všetkých hráčov. Vrátane srbského krídelníka Aleksandara Čavriča, ktorý sa v prvom súboji proti PAOK zranil a vynechal aj duel so Žilinou. "Atmosféra v Grécku bude nesmierne búrlivá, sme ale na ňu pripravení. PAOK nemá fanúšikov, ale fanatikov," uviedol krátko pred odletom z bratislavského letiska český obranca Jurij Medveděv.

Škvrna na úvode ročníka v podaní "belasých" je vypadnutie v 1. predkole LM s čiernohorskou Sutjeskou Nikšič, ale odvtedy sa zverencom Kozáka ml. darí v európskych súťažiach napredovať. V EL vyradili kosovský Feronikeli aj írsky Dundalk. Portugalský tréner PAOK Abel Ferreira po zápase v Bratislave avizoval, že ešte nič nie je rozhodnuté. Očakáva, že jeho tím vo výhode domáceho prostredia manko vymaže a postúpi do skupinovej fázy, žreb ktorej je na programe v piatok 30. augusta.

Bratislavčania si skupinovú fázu EL zahrali v ročníkoch 2011/2012, keď v play off vyradili AS Rím, a 2014/2015. Duel PAOK - Slovan povedie švédska rozhodcovská trojica na čele s hlavným arbitrom Andreasom Ekbergom. Priamy prenos odvysiela Dvojka RTVS.

odveta play off EL 2019/2020:

PAOK Solún - ŠK Slovan Bratislava /štvrtok 29. augusta, 19.00 SELČ, Stadio Toumba/

prvý zápas: 0:1, rozhodcovia: Andreas Ekberg - Mehmet Culum, Stefan Hallberg (všetci Švéd.)