Main Content

Fanúšikovia CZ Belehrad zaparkovali pred štadiónom tank!

utorok, 27. august 2019 19:26 | Autor: TASR

Tank Crvena Zvezda
Tank Crvena Zvezda | zdroj: YouTube

Belehrad 27. augusta (TASR) - Netradičným spôsobom sa rozhodli namotivovať futbalistov Crvenej zvezdy Belehrad pred utorkovou odvetou play off Ligy majstrov proti švajčiarskemu tímu Young Boys Bern ich ultras fanúšikovia.

Pred štadiónom v srbskej metropole nechali zaparkovať autentický tank, ktorým sa bojovalo v 90-tych rokoch v občianskej vojne v bývalej Juhoslávii.

Vyradený bojový tank T-55 pochádza z juhoslovanskej armády a vystavený pred belehradskou Marakanou vyobrazuje podľa fanúšikov ich klubový slogan "Mašina sa rozbehla". Severná časť Štadióna Rajka Mitiča je rezervovaná najvášnivejším fanúšikom Crvenej zvezdy, známym ako Delije. Ich čin vyvolal ostrú reakciu od susedného Chorvátska, ktoré bojovalo v občianskej vojne v bývalej Juhoslávii o svoju nezávislosť. Chorvátske médiá nazvali vystavenie tanku "otvorenou provokáciou" a "škandálom".

Kritikou nešetrili ani niektoré srbské organizácie, ktoré vyzvali úrady, aby tank odstránili, keďže ide o "glorifikáciu vojnových symbolov". Minister vnútra Nebojša Stefanovič po kritike uviedol, že "repliku tanku" skontrolovali a že nepredstavuje nebezpečenstvo pre verejnosť. Predstavitelia armády informovali, že ide o muzeálny kus.

Podľa analytika Aleksandara Radiča však ide hlavne o politickú propagáciu, keďže tank postavili pred štadión týždeň po tom, ako maskovaní muži zaútočili na dva podniky v Chorvátsku, v ktorých etnickí Srbi sledovali prvý duel Crvenej zvezdy s Young Boys. Pri útokoch sa zranilo najmenej päť osôb.

Srbský šampión mal v utorok šancu vybojovať si postup do skupinovej fázy Ligy majstrov 2019/2020, v prvom zápase play off uhral v Berne s Young Boys remízu 2:2. Informáciu priniesla agentúra AP.