Main Content

Slovan musí unikátnu šancu využiť, ale nesmie lietať k belasej oblohe

piatok, 23. august 2019 17:56 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava
ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Futbalový Slovan stojí na prahu európskeho úspechu, ale ešte za ním nie je. Musí však pokračovať v ceste, ktorú nastolil Ján Kozák ml.

Komentár Filipa Chudého

Po prvom zápase play-off Európskej ligy sú futbalisti Slovana Bratislava blízko k postupu do skupinovej fázy, čo je výborná správa pre slovenský futbal. Samozrejme, aj keď ste v skupine už jednou nohou, to neznamená, že v nej reálne ste. Do nej treba vkročiť oboma nohami. No a hlavne na nich musia teraz slovanisti zostať a nelietať k belasej oblohe.

Poraziť PAOK Solún je síce pekné, ale jedna lastovička vo futbalovej Európe ešte úspech nezaručuje. Ale aktuálny grécky majster nie je žiaden neprekonateľný strašiak. Napr. Olympiakos Pireus, hoci skončil v lige za PAOK-om, je v pohároch oveľa väčší kaliber, aj preto opäť postúpi do skupiny Ligy majstrov. Veď solúnsky klub v minulej majstrovskej sezóne získal v skupine EL len tri body a skončil v nej posledný, keď ho predbehli Chelsea, BATE aj Fehervár. Čiže dopadol oveľa horšie ako Trnava. Preto ho netreba vykresľovať ako nejaký veľkoklub, lebo ním nie je. Pre slovenské kluby je to hrateľný súper.

Ale to len vtedy, keď proti nemu hráte rozumný futbal, čo Slovan urobil. Opäť vyslovujeme pochvalu na adresu trénera Jána Kozáka ml., ktorý svoje mužstvo vedie tak, aby nehralo naivne, čo by ho inak určite futbalovo zabilo. Na sympatie z ofenzívneho futbalu sa nehrá, hrá sa na výsledky. A tie slovenské tímy na medzinárodnej scéne dosiahli, dosahujú a budú dosahovať len pragmatickým futbalom.

Kozák ml. si správne vyhodnotil, že jeho zverenci nemajú kvalitu na to, aby hrali proti PAOK-ku otvorený futbal. To mohol možno semifinalista LM Ajax, hoci aj ten na to takmer doplatil, lebo nie vždy sa stane, že vám rozhodca odpíska tri pokutové kopy… Preto tréner taktiku podriadil defenzíve a hlavnou úlohou dňa nebolo dať gól, ale nedostať gól! Sám Kozák ml. po stretnutí povedal, že aj bezgólová remíza by bol výborný výsledok.

Ale víťazstvo 1:0 je skvelé, pričom si ho belasí zaslúžili. Je síce pravda, že mierna herná prevaha bola na strane súpera, ale ten si zároveň vzhľadom na svoj nepresvedčivý výkon nezaslúžil vyhrať. PAOK hral totiž miestami akoby bez záujmu a navyše so zlou taktikou, čo bol opak Slovana. Veď iba v krátkych časových úsekoch sa netlačil cez zavretý stred, ale otáčal ťažisko hry na krídla, aby to skúšal tadiaľ. A práve vtedy si vypracoval šance. Pre nás je však dobrou správou, že PAOK prvý zápas takto odflákol, to je však jeho problém, nech mu to vydrží…

Nás teší, že Slovan je jeden krok od postupu do skupinovej fázy, pričom v tejto chvíli má určite lepšie postupové šance ako jeho protivník. V percentách je to asi 65:35 pre belasých, určite to už nie je fifty-fifty. PAOK je v ťažkej situácii, ak totiž dostane doma gól, bude mať vážny problém. Má síce schopnosti dať tri, ale pod ťarchou psychického tlaku je to akoby ste museli v bežnom zápase dosiahnuť štyri až päť presných zásahov, čo je v dnešnom futbale už veľa a nestáva sa to často.

Belasí majú teda unikátnu šancu na pohárový úspech, lebo ním je pre slovenské kluby len postup do skupiny. A hoci najväčšiu pohárovú hanbu vo svojej histórii, ktorú spískali mesiac dozadu proti Sutjeske, zo záznamov nikdy nevymažú, teraz by mali núkajúcu sa šancu využiť. Ba priam musia! Veď iba raz za x rokov sa naskytne toľko šťastia, že vám žreb prihrá do cesty troch outsiderov a hrateľného súpera k tomu.

P. S. Ján Kozák ml. ešte akože naozaj nemá trvalú pozíciu?