Main Content

Fed Cup: Slovenky v boji o finálový turnaj privítajú atraktívneho súpera

streda, 21. august 2019 14:33 | Autor: TASR

Slovenský fedcupový tím
Slovenský fedcupový tím | zdroj: TASR

Londýn 21. augusta (TASR) - Slovenské tenistky privítajú v kvalifikácii o postup na budúcoročný finálový turnaj Pohára federácie Veľkú Britániu. Rozhodol o tom stredajší žreb v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Kvalifikačné duely sa uskutočnia 7. a 8. februára 2020. Osem víťazných tímov bude 14. až 19. apríla v Budapešti bojovať o cennú trofej spoločne s domácim Maďarskom, Austráliou, Francúzskom a Českom.

Slovenky boli pri žrebe nenasadené a okrem Britiek ešte mohli naraziť na USA, Bielorusko, Rumunsko, Nemecko, Španielsko, Švajčiarsko a Belgicko. S ostrovným tímom majú priaznivú bilanciu 1:0, v roku 2006 ho zdolali na turnaji 1. skupiny regionálnej zóny v bulharskom Plovdive. O výhode domáceho prostredia pre Slovensko vo februárovom súboji rozhodol dodatočný žreb.

Zverenky kapitána Mateja Liptáka sa v apríli po triumfe 3:1 nad Brazíliou na antuke v bratislavskom NTC udržali v II. svetovej skupine. Dva body získala Dominika Cibulková, ktorá pred domácimi fanúšikmi ukončila svoju fedcupovú kariéru, tretí pridala Viktória Kužmová. Koncom júna schválili nový model Pohára federácie, ktorý by mal zvýšiť atraktivitu tejto prestížnej tímovej súťaže.

Generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku žreb potešil, "Veľmi sa teším, že budeme hrať pred našimi fanúšikmi. Veľká Británia je veľmi atraktívny súper. Ich jednotka Johanna Kontová bola v minulosti v Top ten a v tejto sezóne má dobrú formu, čo potvrdila postupom do semifinále na Roland Garros. Je to úplne otvorený zápas, v ktorom máme šancu vybojovať si účasť v Budapešti, rozhodnú maličkosti. S určitosťou budeme hrať v AXA aréne bratislavského NTC. O voľbe povrchu sa rozhodneme po konzultácii s kapitánom a hráčkami," povedal pre TASR Moška.     

"Dostali sme veľmi náročného súpera, ale je skvelé, že budeme môcť hrať doma a vybrať si povrch. Verím, že budeme mať možnosť postaviť najsilnejší možný tím a naše hráčky zastihne tento týždeň v skvelej forme, aby sme si mohli zahrať na záverečnom turnaji Fed Cupu v Budapešti," zareagoval pre TASR na žreb kapitán reprezentácie Matej Lipták.

Prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko považuje Veľkú Britániu za silného, ale hrateľného súpera. "Ich líderkou je momentálne 16. hráčka rebríčka WTA Johanna Kontová, ktorá patrí do absolútnej svetovej špičky. Heather Watsonová bola v minulosti v elitnej stovke. Britky majú v tíme aj viacero mladých hráčok na čkle s Katie Boulterovou, ktoré sa vyvíjajú a tenisovo napredujú. Teší ma, že budeme hrať doma. Ak budú naše dievčatá v optimálnej forme, majú šancu zvíťaziť a postúpiť na finálový turnaj do Budapešti. Je to veľká motivácia," povedal pre TASR Macko.

žreb kvalifikácie o postup na finálový turnaj Pohára federácie: USA - Lotyšsko, Holandsko - Bielorusko, Rumunsko - Rusko, Brazília - Nemecko, Španielsko - Japonsko, Švajčiarsko - Kanada, Belgicko - Kazachstan, SLOVENSKO - Veľká Británia