Main Content

Premier League sa učí od NFL či NBA: VAR nebude dokonalý zo dňa na deň

štvrtok, 22. august 2019 09:00 | Autor: Jakub Vaverka

VAR rozhoduje o góle Gabriela Jesusa
VAR rozhoduje o góle Gabriela Jesusa | zdroj: TASR

S novou sezónou Premier League prišiel do ligy video systém VAR, ktorý má posudzovať diskutabilné momenty. Po prvých dvoch kolách možno hodnotiť, že technológia zatiaľ neplní svoju úlohu na sto percent.

V prvom kole VAR v zápase West Hamu a Manchestru City (0:5) zasahoval trikrát. Následne sa o tejto technológii vo veľkom hovorilo po európskom superpohári medzi Chelsea a Liverpoolom a v neposlednom rade bol VAR témou číslo jeden aj po remíze City so Spurs v druhom ligovom kole (2:2).

Niekto sa videa vo futbale zastáva, iní ho kritizujú. Sto percent ľudí sa nikdy nezhodne. Väčšina má ale rovnaký názor – myšlienka je výborná, avšak rozhodcovia a video asistenti sa musia naučiť s VAR citlivejšie pracovať. To chce čas.

Sekretár IFAB (Football Association Board) Luka Brud pripúšťa, že niekedy VAR prinesie okamihy, ktoré vyvolávajú diskusiu. „Iné športy nás varovali, že to nebude od začiatku fungovať perfektne. Bude to trvať nejaký čas,“ hovorí.

„Učíme sa o NFL, aj od NBA, rovnako tak z rugby. Učíme sa, odkiaľ sa len dá. Cítime, že základy VAR ako ho poznáme by sa zatiaľ meniť nemali,“ pridáva svoj názor.

„Spoločne s FIFA sa nepretržite snažíme zlepšiť vzdelanie ohľadom VAR. Je to rovnako tak o vzdelaní verejnosti, aby fanúšikovia vedeli, kedy sa môže technológia využiť,“ zakončil sekretár IFAB.