Main Content

Nepremenil penaltu a stal sa obeťou rasizmu. Chelsea bráni mladíka Abrahama

piatok, 16. august 2019 11:02 | Autor: Jakub Vaverka

Tammy Abraham
Tammy Abraham | zdroj: Instagram

V nedeľu Tammy Abraham dostal šancu v základnej zostave proti Manchestru United, trafil žrď, nepremenil šance a Chelsea prehrala. V stredu proti Liverpoolu vybojoval penaltu, ale zahodil ďalšie príležitosti a následne pokutový kop, ktorý rozhodol o prehre The Blues. Čo prišlo potom, nemá s futbalom nič spoločné.

21-ročný útočník Tammy Abraham zažil výborný ročník v Aston Ville, ktorej pomohol viac ako 20 gólmi k návratu do Premier League. Tréner Chelsea Frank Lampard ho odmietol poslať na hosťovanie a dal mu šancu v prvom tíme.

Proti Manchestru United v prvom kole nového ročníka neskóroval, ale trafil žrď a svojou rýchlosťou platil na obrancov súpera. Proti Liverpoolu v európskom superpohári sa dostal na ihrisko v závere riadneho hracieho času. 

V predĺžení mohol z malého vápna rozhodnúť, ale prihrávka ho nenašla. Vybojoval ale pokutový kop, ktorý premenil Jorginho a poslal súboj o trofej do rozstrelu. V ňom mladý Abraham kopal ako piaty hráč Modrých a ako desiaty futbalista celkovo. Všetci pred ním premenili.

Brankár Liverpoolu Adrian porušil pravidlo o tom, že má ostať na čiare. Tammy Abraham svoj pokus nepremenil a Chelsea prišla o trofej, na ktorú čaká od roku 1998. Spoluhráči, tréner Lampard a dokonca aj Marcus Rashford z Manchestru United Abrahama utešili a povzbudili.

Každému sa môže stať, že v rozhodujúcom momente zlyhá. Ešte k tomu, keď má 21 rokov a je súčasťou veľkých zápasov prakticky týždeň. Nie každý to ale chápe a rozhodne nie „fanúšikovia“ plní nenávisti. 

Abraham si mohol na svojich profiloch na sociálnych sieťach prečítať urážky rôzneho druhu, vulgarizmy a to, aký je neschopný. Čo však bolo horšie, pridal sa k tomu rasizmus. Rasizmus, choroba spoločnosti.

Je ale normálne, aby si mladík čítal rasové urážky po jednom nepodarenom okamihu v jeho kariére? Nie. A nebolo by to normálne, ani keby zlyhával na ihrisku denne. Je to predsa šport, nejde o život.

Chelsea sa Abrahama zastáva

„Sme znechutení z toho, čo sme čítali na sociálnych médiách. Chelsea FC označuje všetky formy rasovej neznášanlivosti za neakceptovateľné,“ cituje denník Daily Mail osobu z prostredia The Blues, ktorá nechcela byť menovaná.

„V tomto klube neexistuje miesto na takéto správanie. Máme evidenciu držiteľov permanentiek na naše zápasy a klubových členov a ak sa ukáže, že sa takto vyjadroval jeden z nich, použijeme proti nim najtvrdšie možné kroky.“

V minulej sezóne boli priaznivci Chelsea viackrát obviňovaní za rasistické prejavy. Po verbálnych útokoch na Raheema Sterlinga z Manchestru City dostali niektorí „fans“ doživotný zákaz vstupu na Stamford Bridge.

Je neakceptovateľné, aby po zlom výkone či zlyhaní v rozhodujúcom momente prišla na rad nenávisť a urážky. Samozrejme, Chelsea je klub, ktorému fandia ľudia po celom svete a nie každý vie udržať svoje nervy na uzde, ale sú reakcie, ktoré sú cez čiaru. 

Sklamaný mladík

„Som sklamaný, že som nepremenil svoj pokutový kop, ale také veci sa vo futbale stávajú,“ citoval Tammyho Abrahama denník Daily Mail.

„Som typom človeka, ktorý si verí, verím si aj v penaltách. Počas hosťovania v Aston Ville som ich mal niekoľko a niektoré z nich boli skutočne dôležité.“

„Nanešťastie, táto z nich bola jedna z najdôležitejších. Nedal som. Je to ale o tom, ako dokážete reagovať a udržať si hlavu hore. Chalani mi pomohli sa cez to dostať,“ vysvetľuje. 

„Musíte ísť ďalej, penalty som premieňal. Aj tí najlepší hráči nepremenia z času na čas pokutový kop. Je to o tom, ako na to zareagujete. Ja pokračujem v tom, aby som sa zlepšoval aj naďalej,“ zakončil 21-ročný Angličan.

Chelsea už v nedeľu nastúpi v prvom domácom zápase sezóny proti Leicestru City. Je veľká pravdepodobnosť, že Frank Lampard dá opäť šancu aj Tammymu Abrahamovi. Ktovie, či si postaví loptu na biely bod, ak k tomu príde.

A možno by to bola pre všetkých najlepšia možná odpoveď.