Main Content

Reakcie Kloppa a Lamparda po skvelom zápase o Superpohár UEFA

štvrtok, 15. august 2019 10:48 | Autor: TASR

Jurgen Klopp, Frank Lampard
Jurgen Klopp, Frank Lampard | zdroj: TASR

Istanbul 15. augusta (TASR) - Superpohár UEFA v Istanbule ponúkol v stredu mimoriadne chutné futbalové menu. V prvej čisto anglickej konfrontácii zdolal úradujúci víťaz Ligy majstrov FC Liverpool šampióna Európskej ligy Chelsea Londýn až v rozstrele z 11 m.

Po riadnom hracom čase bol stav 1:1, po predĺžení svietilo na tabuli skóre 2:2- Hrdinom sa stal španielsky brankár Adrian, ktorý zlikvidoval záverečný pokus mladého útočníka Tammyho Abrahama.

Už 44. ročník európskeho Superpohára prvýkrát rozhodovala žena Stéphanie Frappartová z Francúzska a jej výkon spĺňal vysoké parametre. Spolu s krajankou Manuelou Nicolosiovou a Írkou Michelle O'Neillovou urobili minimum chýb a ich verdikty v náročnejších situáciách potvrdil aj VAR. "The Reds" sa tešili zo zisku štvrtého Superpohára po rokoch 1977, 2001 a 2005 a s Realom Madrid sa delia o druhé miesto v poradí najúspešnejších klubov. Päť týchto trofejí majú len FC Barcelona a AC Miláno. Chelsea Superpohár získala iba v roku 1998, v rokoch 2012, 2013 a 2019 duel oň nezvládla. Len druhýkrát po roku 2013 sa stalo, že Superpohár UEFA rozhodol rozstrel. Vtedy v ňom Chelsea prehrala s Bayernom Mníchov tiež 4:5 (2:2 pp).

"The Blues" dostal do vedenia rutinérskym zakončením v 36. minúte Olivier Giroud po prihrávke od Christiana Pulišiča. LFC v 48. minúte vyrovnal zásluhou Sadia Maneho. Na štadióne Besiktasu sa muselo predlžovať, v extračase dostal LFC do vedenia opäť Mane a zasa po spolupráci so striedajúcim Firminom, no Jorginho z prísnej penalty vyrovnal. O triumfe zverencov Jürgena Kloppa nad tímom kouča Franka Lamparda napokon rozhodol až rozstrel, hoci obe mužstvá mali počas celého súboja dostatok šancí na rozhodnutie.

Klopp po zápase vyzdvihol do nebies výkon nového brankára, ktorý nahradil zraneného Brazílčana Alissona Beckera. Tridsaťdvaročný Adrian prišiel na Anfield len pred niekoľkými dňami z West Hamu United ako voľný hráč a viacerými výbornými zákrokmi podržal nových spoluhráčov. Spôsobil síce penaltu, ale v záverečnom rozstrele sa stal hrdinom. "Ja ani neviem, kde bol Adrian ešte pred dvoma týždňami, keď sme hrali s Manchestrom City. Keď som s ním prvýkrát hovoril, zdalo sa mi, že bude potrebovať istý čas, aby bol fit. Tento čas sme ale nemali, takže musel byť pripravený teraz. A bol pripravený perfektne, odohral neuveriteľný zápas a predviedol senzačné zákroky. V rozstrele vždy potrebujete šťastie, ale za 120 minút bol neuveriteľný a chytená jedenástka bola už len čerešničkou na torte. Veľmi nám pomohol a môže byť právom hrdý na svoj výkon," citovala agentúra AFP Kloppa, podľa ktorého je Adrian aj "rešpektovanou osobnosťou v kabíne".

Nemecký kouč sa svojim typickým spôsobom vyjadril aj k výkonu rozhodkýň: "Povedal som im, že ak by sme my hrali tak ako ony rozhodovali, vyhrali by sme 6:0. To je môj názor, podali brilantný výkon, hoci nariadená penalta proti nám ma veru nepotešila."

"Bol to bláznivý týždeň. Ale s takou obranou vzadu to je ľahké. Som šťastný, že sme ako tím získali trofej a tento titul," povedal Adrian pre BT Sport.

Sklamanie a súčasne hrdosť na výkon zverencov sa miesili v pozápasových slovách kouča Chelsea Lamparda. "Mohli sme skončiť aj lepšie. Myslím si, že dokážeme hrať ešte kvalitnejšie, sú tam veci, na ktorých treba stále popracovať. Ale som naozaj spokojný s našim výkonom. Prehrať v rozstrele je sklamanie. No ak by to znamenalo, že sezóna Chelsea bude vyzerať tak ako sme dobre hrali, bude to všetko OK," zhodnotil bývalý hráč klubu, s ktorým počas hráčskej kariéry v európskom Superpohári dvakrát prehral.

Lampard tiež vyjadril rešpekt pred Kloppom, podržal mladých hráčov Abrahama a Američana Pulišiča a podotkol, že jeho tím mal na oddych o dva dni menej, čo tiež pri výsledku zohralo úlohu. "Liverpool je už na tej úrovni, ako si predstavuje. Mám preto voči Jürgenovi Kloppovi veľký rešpekt. Ja som nový tréner, som tu na tejto úrovni tak 6 týždňov, no také veci aké som teraz videl, chcem od môjho mužstva. Nechcem, aby to vyzeralo, že plačem. Mať ale o dva dni na oddych a prípravu viac v tejto fáze sezóny je výhoda. Neprehrali sme však pre tento dôvod. Zopakujem, som šťastný, aký výkon predviedol môj tím."

Dvadsaťjedenročný Angličan Abraham po príchode na plochu zaujal veľkou aktivitou, v predĺžení mal na kopačke rozhodnutie, no napokon sa stal smutným hrdinom. Len 20-ročný Pulišič po januárovom príchode z Borussie Dortmund nastúpil prvýkrát v základe a ukázal výborné veci, skvele prihral na gól a jeho presný zásah z tesného ofsajdu ešte v prvom polčase neplatil.

"Abrahama niečo takéto posilní. Je to súčasť toho byť špičkovým hráčom na tejto úrovni a Tammy už takým je. Od Pulišiča sa ešte dočkáme veľkých vecí. Myslím si, že mimoriadne očakávania sú na mieste. Je to pre nás veľký prínos, hoci stále musíme mať na zreteli, že má ešte len 20 rokov. Ale som s ním mimoriadne spokojný," dodal Lampard.