Main Content

Slovan, neboj sa dať šancu Slovákovi a odchovancovi

nedeľa, 11. august 2019 15:23 | Autor: Filip Chudý

Ján Kozák ml.
Ján Kozák ml. | zdroj: TASR

Futbalový Slovan sa stále nachádza v trénerskom provizóriu. Ján Kozák ml. však naznačil, že hľadanie nového trénera je možno aj zbytočné, hoci jeden ideálnejší by tu asi bol…

Komentár Filipa Chudého

Pred vyše tromi týždňami futbalisti ŠK Slovan Bratislava hanebne vypadli z Ligy majstrov so súperom, ktorý dovtedy a vlastne ani odvtedy nedokázal v pohárovej Európe nikoho ďalšieho vyradiť. Nasledujúci týždeň belasých bol divoký. Ševela dostal padáka, ligu začal na lavičke Radenkovič, do toho kosovská kauza, prejavy na tribúnach proti Feronikeli, padák pre Radenkoviča a príchod Kozáka. Takto v skratke by sa to dalo zhrnúť, hoci sa toho stalo oveľa viac.

Do búrlivých belasých vĺn vplával Ján Kozák ml. a ten sa nielenže neutopil, ale on hodil klubu v ťažkej situácii záchranné koleso. Pritom pre vedenie je skôr akoby piate koleso na voze… Veď ako definovať jeho pozíciu? Lepšie ako dočasná náhrada za dočasného trénera sa to asi vystihnúť nedá. Syn bývalého reprezentačného kormidelníka predstavoval poslednú alternatívu akej-takej záchrany situácie.

Veď Slovan vypadol so Sutjeskou v stredu, vo štvrtok oznámili Ševelov vyhadzov, v piatok mala byť tlačovka, ktorú následne presunuli na pondelok, aby aj tú zrušili. Ešte v ten víkend sa totiž malo rokovať s Karlom Jarolímom, pričom to malo údajne, diplomaticky povedané, stroskotať na kompetenciách trénera. V piatok však bol dočasne dosadený Radenkovič, v utorok prišiel oznam, že proti kosovskému súperovi trénovať nebude, ale zoberie to zaňho Kozák. Ten v stredu po zápase naznačil, že žiadne slovo nemá… V piatok ho však dostal, keďže Srbi sa definitívne zbalili. A odvtedy je už dva týždne prekvapivo ticho. Či pred búrkou, to sa ešte uvidí.

Po Ševelovom konci sme Kozáka ml. označili za tretie najpravdepodobnejšie riešenie situácie. Na prvom mieste bol Vladimír Weiss st., pričom si dovolíme povedať, že ním aj stále je. Druhé miesto patrilo Jarolímovi, ale táto alternatíva už medzitým zrejme definitívne padla. A hoci Ján Kozák ml. de iure trénerom Slovana je, lebo v zápise o stretnutí nie je kolónka pre dočasného trénera, de facto ani on sám nevie, na čom vlastne je.

Ku cti mu však slúži, že namiesto toho, aby vyplakával nad zmluvou, zahryzol sa do práce a za krátky čas urobil kus dobrej roboty. Dokázal zlepšiť atmosféru v kabíne a hlavne zvoliť lepšiu stratégiu na zápasy. Pochopil, že pragmatizmus je aj vo futbale viac ako naivizmus. Inak povedané, hrá sa na výsledky, nie na krásu.

Najlepšie o tom hovorí to, že Slovan pod jeho vedením ešte nedostal gól. Doma s Feronikeli síce áno, ale vtedy bol na lavičke len preto, aby UEFA nemusela toho riešiť viac… Zodpovednosť dostal do rúk až neskôr.

Tým však teraz netvrdíme, že belasá obrana je zrazu výborná, lebo to ani zďaleka, stále v nej vidíme veľa dier, ktoré by kvalitný súper využil na minimálne dva-tri góly. Ale zlepšila sa, pričom určite nie je náhoda, že v nej Kozák ml. vymenil až troch hráčov oproti zabehnutej formácii z minulej sezóny. Zostal vlastne len Božikov, ale ten tiež nemá bohvieakú formu. Ak by bola k dispozícii kvalitná náhrada, možno by nehral ani on.

Slovan síce aktuálne vedie Fortuna ligu bez straty bodu a s vysoko pozitívnym skóre, pričom mieri aj do play-off Európskej ligy, lenže je to veľmi klamlivé. Belasí totiž v tejto sezóne ešte nečelili ťažkému súperovi. Dundalk by bol vysnívaný žreb už na prvé predkolo, o treťom ani nehovoriac. Sutjeska a Feronikeli sa nemôžu rovnať ani s ostatnými klubmi Fortuna ligy, možno tak so spodkom druhej ligy. A ani v domácej súťaži nemali slovanisti ťažkú prekážku. Pohronie hralo naivne s obrovskými dierami v obrane, Michalovce prišli bez hráčov, podobne je na tom aj Senica, no aj tak naznačila vypracovaním si množstva šancí, že Slovan je zraniteľný. Čakali sme, že aspoň Zlaté Moravce – Vráble belasých trochu potrápia, keďže v úvode sezóny naznačili svoje možnosti, lenže teraz totálne vybuchli. Už v autobuse prehrávali v hlavách 0:3, namiesto toho, aby si verili.

Preto sa všetci tešíme na PAOK alebo Ajax, lebo to by mal byť konečne dvojzápas, ktorý Slovan herne preverí. O postupe doň sa snáď nemusíme ani baviť. Írsky klubový futbal je totiž na tom s koeficientom viac ako dvakrát horšie oproti Slovensku. Pre zaujímavosť, my sme na tom cca dvakrát horšie ako Grécko a Holandsko, čiže krajiny, ktorých majstrov tu chceme privítať.

Otázne je, kto vtedy povedie nášho majstra. Ján Kozák ml. odvádza v belasom dlhodobo dobrú prácu a prioritne on by si zaslúžil vedieť, ako na tom teraz je. Preto ho buď treba oficiálne vyhlásiť za prvého trénera áčka, alebo oznámiť meno nového hlavného trénera Slovana. Tento dočasný stav dočasného stavu totiž nerobí nášmu najslávnejšiemu klubu dobrú reklamu, hoci na to sme si pod jeho súčasným vedením už pomaly zvykli.

Vladimír Weiss st. by bol síce najideálnejším riešením, ale gruzínsky zväz zrejme pracuje racionálne, čiže dokým nemá náhradu, trénera proste nepustí. Lebo vie, že inak by vyzeral hlúpo. Ak však nevyjde angažovanie Weissa, Slovan by už ďalšieho „Iča“ a pod. hľadať nemal. Kozák ml. evidentne zdedil trénerský talent a priniesol do mužstva aj potrebnú pokoru, ktorá v ňom chýbala. Netreba sa mu báť dať šancu, aj keď je to Slovák a trénerský odchovanec klubu…