Main Content

Hamilton zvíťazil na VC Maďarska, na čele poradia má už 62-bodový náskok

nedeľa, 4. august 2019 17:51 | Autor: TASR

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton | zdroj: TASR

Budapešť 4. augusta (TASR) - Brit Lewis Hamilton na Mercedese triumfoval na Veľkej cene Maďarska, 12. pretekoch seriálu F1.

Tri kolá pred koncom zavŕšil úspešný útok na Holanďana Maxa Verstappena na Red Bulle, ktorý skončil druhý. Tretiu priečku obsadil s vyše 40-sekundovou stratou Nemec Sebastian Vettel na Ferrari.

Pre Hamiltona to bolo už siedme víťazstvo na maďarskom okruhu, ôsme v sezóne a 81. v kariére. Brit má po 12. podujatí sezóny na konte už 250 bodov a zvýšil náskok pred druhým Valtterim Bottasom na 62 bodov.

Seriál F1 bude pokračovať po takmer mesačnej prestávke Veľkou cenou Belgicka v Spa, ktorá je na programe v nedeľu 1. septembra.

Verstappen si bezprostredne po štarte postrážil svoju pozíciu a na prvom mieste sa držal až do návštevy boxov v 26. kole. Štart naopak nevyšiel druhému Bottasovi, ktorý doplatil na jemné kontakty s Leclercom i Hamiltonom a v 6. kole musel navštíviť boxy a vymeniť predné krídlo. Po 14-sekundovej zastávke sa prepadol až na 20. miesto, postupne sa však posúval vyššie. Pokojné dianie rozvírili v 19. kole tímoví kolegovia Albon a Kvjat, ktorí predviedli pekný súboj vo viacerých zákrutách. Verstappen prezul v 26. kole, vďaka solídnemu náskoku nestratil veľa a zaradil sa na 2. priečku za Hamiltona. Keď však prezul aj Brit, vrátil sa Verstappen do čela pretekov. Ich vzájomný odstup bol však iba minimálny a Hamilton sa viackrát snažil predbehnúť Holanďana. Dlho sa mu to nedarilo, obaja si však pred zvyškom štartového poľa vypracovali priepastný náskok. Vďaka tomu mohol Hamilton v 49. kole prezuť na "softy," nestratil pozíciu a postupne sa na čerstvejších pneumatikách približoval Verstappenovi. Obaja jazdci Ferrari, Leclerc aj Vettel, sa držali za vedúcou dvojicou s výrazným náskokom na piateho Sainza. Hamilton v 67. kole využil systém DRS a suverénne predbehol Verstappena.

 

hlasy (zdroj: Sport 2):

Lewis Hamilton, víťaz: "Som vďačný za výbornú prácu celého tímu a najmä za to, že mi opäť veril. Je to môj siedmy triumf v Maďarsku, no tieto víťazné pocity ma nikdy neomrzia. Počas víkendu sme mali problémy s chladením bŕzd, trochu som sa s tým trápil, ale napokon to dobre dopadlo."

Max Verstappen, 2. miesto: "Som sklamaný, ale gratulujem Lewisovi k víťazstvu. My sme dnes mali prakticky šancu na iba jednu zastávku, Mercedes na dve a využil to."

Sebastian Vettel, 3. miesto: "Dnes som dlho "trčal" na 4. mieste a nič extra sa okolo mňa nedialo. Čakal som na vhodnú príležitosť vylepšiť si pozíciu, tá napokon aj prišla a útok sa mi vydaril. Vďaka tomu som sa dostal na pódium. Teraz máme pred sebou prestávku, ktorá nám padne vhod. Máme na čom pracovať. Potom budú nasledovať trate v Belgicku či Taliansku, ktoré by nám mali vyhovovať."

 

VC Maďarska (70 kôl, 1 kolo: 4,381 km, celkovo 306,6 km): 1. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) 1.35:03,796 hod., 2. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +17,796, 3. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +1:01,433 min., 4. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +1:05,250, 5. Carlos Sainz (Šp./McLaren), 6. Pierre Gasly (Fr./Red Bull), 7. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo), 8. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes), 9. Lando Norris (V.Brit./McLaren), 10. Alexander Albon (V. Brit./Toro Rosso), 11. Sergio Pérez (Mex./Racing Point), 12. Nico Hülkenberg (Nem./Renault), 13. Kevin Magnussen (Dán./Haas), 14. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) všetci + 1 kolo, 15. Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso), 16. George Russell (V. Brit./Williams), 17. Lance Stroll (Kan./Racing Point), 18. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) všetci + 2 kolá, 19. Robert Kubica (Poľ./Williams) + 3 kolá.