Main Content

Slovensku sa reálne črtá jeden z najhorších pohárových rokov v histórii

sobota, 3. august 2019 15:31 | Autor: Filip Chudý

Ružomberok, Trnava, Slovan, Dunajská Streda
Ružomberok, Trnava, Slovan, Dunajská Streda | zdroj: TASR

Sezóna sa poriadne ešte ani nerozbehla a vypadli už všetky naše kluby v pohárovej Európe, pritom len Slovan má šancu na opravu. A napraviť pritom treba veľa…

Komentár Filipa Chudého

Ešte pred vstupom slovenských klubov do tohto ročníka európskych súťaží sme napísali, že ak sa chce náš klubový futbal pohnúť v Európe dopredu, jednoducho nesmie prehrávať so slabšími a rovnocennými, navyše ešte musí porážať papierovo silnejších. Tiež sme uviedli, že žreb bol k našim klubom milostivý a naše pohárové kvarteto má otvorenú cestu do tretích predkôl. Za týmito slovami si stojíme aj teraz, hoci v augustom programe nás bude reprezentovať už len Slovan, aj keď ten nám paradoxne počas tohto leta urobil najväčšiu hanbu. Ale keďže bol majster, súčasný systém pohárových súťaží mu doprial šancu na opravu. Hoci napr. pred dvoma rokmi by po konci na prvom súperovi svoju púť okamžite skončil.

Hneď prvú prekážku nepreskočil Ružomberok, zakopli na nej aj Trnava s Dunajskou Stredou, ale nakoniec sa cez ňu dostali k druhej, lenže tá už pre nich znamenala koniec. A hoci nebola neprekonateľne vysoká, bežať ďalej pohárovou trasou už nemôžu.

Čo majú vystúpenia týchto troch klubov spoločné? Všetky vypadli s hrateľnými súpermi. Levski má aktuálne silný len názov, o čom najlepšie svedčí to, že s Larnakou dostalo dve laty (0:3 a 0:4). Ale Liptáci s týmto sofijským klubom prehrali dvakrát 0:2. Ďalší bulharský tím Lokomotiv Plovdiv tiež nebol nič moc, lenže Trnava s ním aj tak vypadla. Ani Atromitos nie je súper takého rangu, že by mohol ísť hneď do skupinovej fázy, lenže Dunajská Streda s ním prehrala doma aj vonku.

To je veľmi smutná bilancia slovenského klubového futbalu, no ešte smutnejšie je to, že opäť sa klameme. Tri naše kluby skončili v čase, keď niektorí svetoví futbalisti sú ešte na dovolenke, ale na Slovensku to pomaly nikomu nevadí. Tu sa namiesto tvrdej kritiky používajú skôr prázdne slová o tom, aký pozitívny dojem naše kluby zanechali.

Ružomberok vraj určite nesklamal? Veď nedal ani gól súperovi, ktorý s ďalším protivníkom dostal v súčte „sedmičku“. Do Európy nemôžete ísť nepripravení, lenže Liptáci urobili opak. Čo vlastne v lete spravili pre úspech? Odpoveď sa blíži k slovu nič. Úplne presne však vieme vyčísliť ružomberský prínos do slovenskému koeficientu, keďže MFK nám nazbieral 0,0 bodu. Z matematického hľadiska by dokonca bolo lepšie, kedy radšej v Európe vôbec nehral, pretože Slovensko by potom získalo lepší koeficient. Ten sa počíta tak, že bodové zisky klubov sa sčítajú a následne vydelia počtom zástupcov.

Trnavčanov trochu ospravedlňuje skutočnosť, že v lete nastali v klube veľké zmeny a čas hral proti nim. Lenže ani v tomto svetle neobstojí fakt, že vypadli s nenasadeným súperom po vlastných chybách. Plovdiv ich totiž neporazil, Spartak sa porazil sám. A to je neakceptovateľné! Prvý duel totálne prešustroval a odvetu si tiež domrvil. Už pred týždňom sme písali, že slovenskí stopéri nemajú zažití systém 3-5-2 a Záhumenský navyše nie je stopér… Kto bol vylúčený a po akom nedorozumení?

Navyše, keď už vediete 3:0 a hráte v oslabení, nemôže ísť na ihrisko Van Kessel, čiže brejkový hráč, ktorý nevie podržať loptu. Tam sa priam pýtal defenzívny stredopoliar, len to by Trnava čistokrvného musela mať… No keby napr. Jakúbek či Turňa pri striedaní dostali pokyny, že nemôžu opustiť priestor pred stopérmi, takmer určite by Ožbolt nebol „tri dni“ voľný pred gólovou hlavičkou. Spartak síce vo štvrtok podal suverénne najlepší výkon slovenského klubu počas tohto pohárového leta, lenže o to viac takého vypadnutie štve.

Dunajská Streda nikdy v histórii nepostúpila v pohárovej Európe cez dvoch súperov, preto jej koniec šokom nie je. No pokiaľ nepochopí, že ako sa v nej má hrať, nikdy to ani nedokáže. „Šialený“ futbal vás pri veľkej dávke šťastia možno dostane cez jednu prekážku, ale zázrak sa dvakrát za sebou ťažko zopakuje, o štyroch, toľko treba na skupinu, sa nedá ani uvažovať. Kompaktná obrana a silné štandardné situácie sú vo futbale dôležitejšie, ako vysoké napádanie. Ani Liverpool by nevyhral Ligu majstrov, pokiaľ by nemal pevnú obranu, pričom aj Klopp po kvante finálových prehier tento rok konečne pochopil, že čo treba na úspech.

Hoci sa mnohí na adresu Atromitosu vyjadrili, že je to obyčajný súper, DAC dokázal dvakrát poraziť, preto postúpil úplne zaslúžene. K tomu ho jeden a pol zápasu nepustil do šance, čo je nezanedbateľný fakt. Poľavil až v druhom polčase odvety, pričom aj jeho fanúšikovia začali pískať na jeho ležérnosť hneď krátko po prestávke, a to ešte ani nemali v sieti gól. Malému aténskemu klubu sa strata koncentrácie nakoniec nevypomstila. Dunajskostredčanom však futbalová naivita áno. Vo Fortuna lige im môžu niektoré veci fungovať, no proti súperom so skúsenými a kvalitnými hráčmi ťažko. Ak chce DAC dosiahnuť naozaj veľký futbalový úspech, musí mať v kádri aj skúsených hráčov a nesmie hrať naivne. Výpovedná štatistika na záver. DAC hral pod Hyballom šesť európskych duelov (Dinamo Tbilisi „vybavil“ ešte Rossi), lenže ani jeden z nich nevyhral a dostal v nich až 15 gólov, čo je 2,5 inkasovaného gólu na zápas.

Slovensko malo na konci minulého ročníka koeficient 15,625 (ráta sa päť sezón za sebou). K čomu nám pomohol najviac pomohol zisk z minulej sezóny (5,125), čiže vlastne hlavne skvelá trnavská jazda, počas ktorej Spartak prepisoval slovenské rekordy. Za tú aktuálnu sme zatiaľ získali koeficient 1,500, čo znamená, že celkový slovenský koeficient medzi sezónami klesol na úroveň 14,375. Menej ako dva body sme do koeficientu doteraz nahrabali len v rokoch 2002, 2004, 2012, 2013 a 2017. Samozrejme, ešte ho môže zvýšiť Slovan, lenže pozor, každý jeho zisk sa bude deliť štyrmi, čiže počtom slovenských účastníkov.

V praxi to znamená, že pokiaľ Slovan nepostúpi zo skupiny Európskej lige do jarnej fázy, nečakajme medziročné zlepšenie, skôr prepad slovenského koeficientu. To by sa však belasí najprv do tej skupiny vôbec museli dostať… Dundalk je však povinná postupová jazda, pritom pri ich tohtoročnom šťastí na žreb je možné, že aj v play-off dostanú outsidera. Budú to však schopní využiť? S ich súčasnými výkonmi ťažko. Držme im však palce, lebo Slovensku sa v tejto chvíli reálne črtá jeden z najhorších pohárových rokov v histórii nášho klubového futbalu.