Main Content

Najdrahší neznamená najlepší: Futbalový trh sa zbláznil

sobota, 3. august 2019 09:45 | Autor: Jakub Vaverka

Harry Maguire
Harry Maguire | zdroj: TASR

Harry Maguire je novým najdrahším obrancom futbalovej histórie. Leicester City na jeho predaji zarobí osemdesiat miliónov libier. Zdá sa vám to šialené? Správne. 

V roku 2009 získal Real Madrid z Manchestru United Cristiana Ronalda za 80 miliónov libier a Portugalčan sa stal najdrahším hráčom histórie. Bol v ideálnom futbalovom veku a bola veľká šanca, že najlepšie roky kariére strávi práve v Madride. Všetci vieme, ako to dopadlo.

O desať rokov neskôr získal Manchester United z Leicestru City za rovnakú čiastku Harryho Maguirea. Samozrejme, inflácia je každodennou súčasťou života, nielen toho športového a ceny sa za poslednú dekádu zmenili všade. Ale slúži to ako vhodné porovnanie.

Ronaldo v najlepších rokoch stál pred desiatimi rokmi tak isto ako teraz Maguire. Nič proti tomuto anglickému reprezentantovi, na svojom poste patrí medzi najlepších. Nebolo by ale problémom nájsť na svete 5 a viac lepších stredných obrancov.

Víťazom príbehu je Leicester, ktorý po majstrovskej sezóne prišiel okrem Vardyho o mená ako Kanté, Drinkwater, Mahrez a teraz aj Maguire. Najdrahším predajom je práve Maguire. Ten je zároveň najdrahším obrancom celej histórie. 

Na piedestále vystriedal Virgila Van Dijka, ktorého kúpil Liverpool zo Southamptonu za 75 miliónov libier. Aj to bolo veľa, ale vieme, ako Van Dijk zapadol a dnes je z neho adept na Zlatú loptu. Opäť bez urážky, ale zdá sa vám, že môže byť z Maguirea v dohľadnej dobe adept na Zlatú loptu?

Nech si odpovedá každý sám. Red Devils potrebovali stopéra, možno až zúfalo. The Foxes to využili. Maguire sa nevyhne porovnávaniu s Van Dijkom a pri každej chybe mu bude vyčítaná prestupová čiastka. Nečaká ho jednoduchá sezóna. Ale to ani celý Manchester United.

Jeden kvalitný stopér totiž klub do Ligy majstrov nevráti. My zas máme ďalší dôkaz toho, že futbalový trh sa zbláznil.