Main Content

Hazard menom Nikita Gusev: Získali Devils hviezdu alebo uspelo Vegas?

štvrtok, 1. august 2019 08:45 | Autor: Jakub Vaverka

Nikita Gusev
Nikita Gusev | zdroj: TASR

Budúcnosť Nikitu Guseva sa riešila od konca majstrovstiev sveta. Dnes už vieme, že ruský útočník bude obliekať v NHL dres New Jersey Devils. Vegas Golden Knighs ho poslali preč za draftové voľby.

Situácia bola jednoznačná. Aby si Golden Knights mohli nechať ruského reprezentanta, museli by sa vzdať jedného zo svojich doterajších hráčov. Ako povedal riaditeľ VGK George McPhee, manažment nechcel zasahovať do partie a jadra, ktoré sa vytvorilo v posledných dvoch rokoch.

Dáva to zmysel. Gusev sa v zámorí nepresadil v organizácii Tampy Bay. Následne odišiel do Európy, kde bol v drese SKA Petrohrad najproduktívnejším hráčom KHL. Góly dával, na góly nahrával a kvality potvrdzoval aj v reprezentácii. V NHL k dnešnému dňu neodohral ani jeden zápas a má 27 bodov. 

V 27 rokoch Gusev v NHL neodohral ani jeden zápas.

Navyše, Vegas to už raz s Rusom riskli, v ich prvej sezóne mal byť jednou z hlavných hviezd Vadim Šipačov, ale nedokázal sa adaptovať na americkí prostredie a jeho príbeh v NHL skončil skôr ako začal. Či tak dopadne aj Gusev? Nevieme. Ale to nevie momentálne nikto. Európsky a zámorský hokej sú jednoducho rozdielne.

Devils získali najproduktívnejšieho hráča KHL za dve draftové voľby, v druhom a treťom kole. Gusev bude zarábať 4,5 milióna dolárov ročne. Vegas si ho nechať chceli, ale vzhľadom na zámorskú neskúsenosť a problémy s platovým stropom mu boli ochotní ponúknuť maximálne 2 milióny eur ročne. Požadoval 4.

Už teraz sa môžeme tešiť na to, ako sa bude Nikitovi Gusevovi dariť v NHL. Má všetky predpoklady na to, aby sa zaradil k prvotriednym ruským hviezdam typu Ovečkina, Panarina či Kučerova. Na druhej strane, nikto nemôže vylúčiť, že dopadne ako Šipačov alebo Vojnov.