Main Content

Organizátori upravili výsledky 19. etapy

sobota, 27. júl 2019 16:02 | Autor: TASR

Egan Bernal
Egan Bernal | zdroj: TASR

Val Thorens 27. júla (TASR) - Organizátori Tour de France mierne upravili časové rozdiely v celkovom poradí pretekov po proteste tímu Jumbo Visma po piatkovej 19. etape.

Kolumbijský líder Egan Bernal z tímu Ineos tak mal pred sobotňajšou 20. etapou náskok 45 namiesto 48 sekúnd pred druhým Francúzom Julianom Alaphilippeom z QuickStepu.

Tretí Geraint Thomas z Veľkej Británie stráca na svojho tímového kolegu minútu a 11 sekúnd (predtým 1:16 min) a štvrtý Holanďan Steven Kruijswijk v službách Jumba 1:23 min (1:28 min).

Organizátori upravili výsledky po tom, čo pri chaose po neutralizácii záveru 19. etapy prišlo k chybe časomeračov z firmy Tissot. Informovala agentúra AFP.

V záverečnej etape sa bojovalo okrem žltého dresu už len o ten bodkovaný pre najlepšieho vrchára. Bernal mal totiž v súboji o biele tričko pre najlepšieho pretekára do 25 rokov vyše 20-minútový náskok pred najbližším prenasledovateľom a rozhodnutý bol aj boj o zelený dres. Keďže organizátori skrátili predposlednú etapu a zrušili v nej rýchlostnú prémiu, Slováka Petra Sagana nemohol už nik dobehnúť. V záverečnej 21. etape bolo k dispozícii maximálne 70 bodov, 20 na prémii a 50 v cieli, a Sagan viedol v sobotu súťaž s náskokom 85 bodov pred druhým Eliom Vivianim z Talianska. Na rekordné siedme víťazstvo v bodovacej súťaži a prekonanie legendárneho Nemca Erika Zabela mu stačilo prísť do cieľa v Paríži.