Main Content

VIDEO: Peter Sagan o úniku v kráľovskej etape: Dobrá etapa, aj keď nie najlepšia

Francúzsko si na cyklistickej Tour de France užilo veľmi úspešnú sobotu. Thibaut Pinot sa stal historicky len tretím víťazom na vrchole Col du Tourmalet, Julian Alaphilippe po triumfe v piatkovej individuálnej časovke opäť zvýšil náskok na čele celkového poradia a obom priamo v cieli štrnástej etapy blahoželal prezident Emmanuel Macron.

Alaphilippe z tímu Deceuninck–Quick-Step načne v nedeľu už druhú desiatku dní v žltom. V cieli si vymenil úsmevy s nositeľom zeleného dresu Petrom Saganom (Bora-Hansgrohe) a tento obrázok sa zaradil k najtypickejším pre 106. ročník. Slovák vedie bodovaciu súťaž od tretej etapy, konto si obohatil aj na sobotnej rýchlostnej prémii a suverénne mieri za rekordným siedmym víťazstvom boja o "maillot vert", na druhého Sonnyho Colbrelliho z Talianska má k dobru až 93 bodov. "Táto etapa bola pre mňa dobrá, aj keď nie najlepšia. Dostal som sa do úniku, no na prvom kopci som z neho vypadol. Potom som ho chcel znova chytiť, ale aj oni sa rozdelili a nakoniec každý naháňal každého. Napriek tomu som bol deviaty na rýchlostnej prémii, potom som už spomalil a šetril som energiu. Bol to rýchly deň a dobrý pre náš tím, Emanuel Buchmann si počínal vynikajúco a stále sa drží v popredí," citovala Sagana oficiálna stránka podujatia.

Cyklisti si nevydýchnu ani v nedeľu, čaká na nich 185 kilometrov na trase Limoux - Foix, po stúpaní druhej kategórie absolvujú tri horské prémie prvej kategórie s premiérovým výšľapom na Prat d'Albis (11,8 km, 6,9%).