Main Content

Tréner Warriors kritizuje Donalda Trumpa: Ako umiera demokracia

sobota, 20. júl 2019 09:00 | Autor: Jakub Vaverka

Steve Kerr
Steve Kerr | zdroj: TASR

Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump je kontroverzná postava. Má veľa neprajníkov, aj v športovej obci. Medzi jeho odporcov patrí úspešný basketbalový tréner Steve Kerr.

Donald Trump pred niekoľkými dňami rasisticky osočil štyroch členov amerického kongresu, ktorých poslal tam, odkiaľ pochádzajú. Bol to ďalší z rasistických prejavov kritizovaného amerického prezidenta.

Tréner finalistu NBA Golden State Warriors sa neudržal na svojom profile na sociálnej sieti Twitter sa do hlavy Spojených štátov pustil. „No tak, členovia Kongresu, konfrontujte prezidenta za jeho rasistické prejavy. Ukážte vodcovstvo. Je to vaša práca, kvôli tomu sme si vás zvolili,“napísal

Warriors boli vo finále NBA vždy za posledných päť rokov, trikrát získali titul. Kerr sa stal jedným zo symbolov ich úspechu. Má meno, má popularitu, ľudia ho počúvajú. Trumpa nazval „bielym nacionalistom“ a odporučil svojim sledovateľom, aby si prečítali knihu Ako umiera demokracia.

V Amerike je zvykom, že víťazi tamojších športových súťaží slávnostne navštívia Biely dom. V januári tohto roku basketbalisti Golden State, ako úradujúci šampióni, Donalda Trumpa navštíviť neboli.  Amerického prezidenta nemá v láske ani hviezdny hráč Stephen Curry, ktorý často hovorí o rovnosti žien a mužov.

Neskôr počas tohto týždňa sa Kerr ozval opäť, keď kritizoval GOP, alebo ak chcete republikánsku stranu v USA, ktorej odkázal, že Donald Trump ju má omotanú okolo prsta. Napätie v americkej politike sa stupňuje.