Main Content

Slovan prepísal negatívne slovenské rekordy: Prinášame belasé trapasy v kocke

štvrtok, 18. júl 2019 11:14 | Autor: Filip Chudý

Slovan sa po súboji s Nikšičom ocitol na zemi
Slovan sa po súboji s Nikšičom ocitol na zemi | zdroj: TASR

Hanebné vypadnutie Slovana nás prinútilo sa pozrieť do historických záznamom. A belasí svojou blamážou v nich prepísali hneď viacero negatívnych údajov.

ŠK Slovan Bratislava sa vypadnutím s čiernohorskou Sutjeskou Nikšič postaral o viaceré negatívne rekordy slovenského futbalu. Počas našej samostatnosti sa prvýkrát udialo, že slovenský majster vypadol v Lige majstrov už v 1. predkole. Stalo sa tak na 23. pokus, keďže na základe koeficientu mohol náš šampión vstúpiť do milionárskej súťaže až od sezóny 1997/98, čo hneď využili 1. FC Košice na postup do skupiny. Slovan, ktorý vyhral prvé tri ročníky ligy po rozdelení, hrať v LM vtedy nemohol.

Samozrejme, to neznamená, že náš majster premiérovo vypadol na úvodnej prekážke. Takýto počin sme zaznamenali ôsmykrát. O polovicu z nich sa postarala MŠK Žilina (2002 Bazilej, 2004 Dinamo Bukurešť, 2012 Ironi Kirjat Šmona, 2017 FC Kodaň), Slovan to zažil do tretice (1999 Famagusta, 2013 Razgrad, 2019 Sutjeska Nikšič) a raz sa blamoval aj AS Trenčín (2015 Steaua Bukurešť).

Pri dvoch týchto nezdaroch bol ako tréner Martin Ševela (2015, 2019), ktorý sa tak osamostatnil na čele tejto nepopulárnej štatistiky.

Že slovenský majster vypadol premiérovo v 1. predkole LM spôsobil aj fakt, že sa za tie roky viackrát menil systém súťaže, pričom naše kluby vďaka koeficientu do nej najčastejšie vstupovali v 2. predkole. V tom prvom začínali siedmykrát, no až doteraz vždy cez túto papierovo najľahšiu prekážku prešli. Košice cez Akranes (1997) a Cliftonville (1998), Artmedia Petržalka cez Kajrat (2005) a Vallettu (2008), Žilina cez Dudelange (2007) a Spartak Trnava cez Zrinjski Mostar (2018). Slovan vo vydaní 2019 však nestačil na Sutjesku Nikšič, pre ktorú je to prvý postup v histórii európskych súťaží.

A aby tých negatívnych záznamom nebolo málo, belasí prepísali ešte jeden nepríjemný rekord. Vypadli totiž z LM najrýchlejšie aj pri pohľade na dátum. Predtým tento primát patril Žiline, ktorá vypadla 19. júla s FC Kodaň (2017). Po novom sa teda slovenská hranica posunula už na 17. júl. Žiaden náš šampión predtým skôr nevypadol.

Na rozdiel od Žilinčanov však slovanisti majú šancu na opravu v Európskej lige, keďže pred dvomi rokmi nebol ešte systém európskych súťaží nastavený tak, že každý majster „prestupuje“ pod vypadnutí z LM do EL.

A čo sa týka negatívneho slovenského rekordu v EL, ten bude ťažko prekonateľný, keďže Spartak Myjava v roku 2016 vypadol v 1. predkole s Admirou Wacker Mödling už 7. júla.