Main Content

Dôvod, pre ktorý Neymar neprestúpi do FC Barcelona

pondelok, 15. júl 2019 10:36 | Autor: Jakub Vaverka

Neymar
Neymar | zdroj: TASR

Už-už to vyzeralo, že sa Neymar po dvoch rokoch vráti do FC Barcelona. Aktuálne to ale vyzerá úplne opačne. Brazílsky útočník dal síce najavo, že chce Paríž opustiť, ale nebude to mať jednoduché.

Neymar sa vyjadril jasne – v Paríži už pokračovať nechce a rád by sa vrátil do Barcelony, odkiaľ odišiel v roku 2017. Je pripravený sa verejne ospravedlniť a rovnako tak sa uskromniť po platovej stránke. Katalánci by ho vo svojom kádri radi privítali.

Okrem toho, PSG sa jeho odchodu nebráni. Klubové vedenie vyjadrilo nespokojnosť s Neymarovým správaním a prístupom k plneniu klubových povinností. Vzťahu útočníka s klubom nepomohlo ani nezapojenie sa do letnej prípravy, i keď sa neskôr ukázalo, že Neymar mal reklamné povinnosti v Brazílii. 

Prečo by mal teda transfer stroskotať? Všetky tri strany chcú, aby sa udial. Problémom sú financie. Paríž chce na Brazílčanovi zarobiť čo najviac, objavujú sa reporty, podľa ktorých chce získať minimálne 200 miliónov eur, ale niektoré zdroje hlásajú, že dokonca viac ako 222 miliónov, za ktoré klub Neymara v roku 2017 kúpil.

Toľko Barcelona nezaplatí. Jednak by to bolo hlúpe, pretože Neymar má s PSG zlé vzťahy, a teda, Barca je v tejto ságe pod najmenším tlakom. Navyše, klub získal Antoinea Griezmanna a ako povedal prezident FCB José Maria Bartomeu, Barcelona si musela na jeho kúpu požičať 35 miliónov eur. 

To znamená, že finančná situácia Kataláncov nie je optimálna. Pôžičku FCB v pohode splatí, má na to pol roka. Avšak ďalších 200 miliónov na hráča, ktorý nie je až taký potrebný sa nenájde. Existuje možnosť, že Bartomeu pošle do Paríža hráčov a nijaké peniaze.

Tu sa ale rozchádza predstava PSG a Barcy. Parížania chcú aspoň jedného z dvojice Coutinho / Dembélé a k tomu ďalšie 2 mená. Do úvahy pripadajú hlavne Rakitič, Umtiti alebo Semedo. Bartomeu ale neraz povedal, že Coutinho aj Dembélé z klubu neodíde.

Celá prestupová sága sa teda blíži do patovej situácie. PSG, Neymar aj Barcelona chcú, aby sa obchod uskutočnil, ale momentálne chýba podstatný prvok a to – za čo, za koľko, za koho. Alternatívou ostáva aj hosťovanie s opciou na trvalý prestup.