Main Content

Prekvapujúci zoznam najsilnejších klubov sveta: Umiestnila sa aj Trnava, United prekvapivo nízko

pondelok, 15. júl 2019 09:43 | Autor: Timotej Gašper

Futbalisti Manchester City (2019)
Futbalisti Manchester City (2019) | zdroj: TASR

Portál FiveThirtyEight.com vytvoril podľa indexu sily zoznam 636 najsilnejších klubov na svete. Pozrite sa, na akom mieste skončila Trnava či české kluby a tiež na prekvapivé postavenia niektorých veľkoklubov. 

Nedávno sa do povedomia dostal zoznam najsilnejších klubov sveta, ktorý je zostavený na základe indexu aktuálnej sily klubov podľa ofenzívny i defenzívy. Celý zoznam obsahuje až 636 klubov z celého sveta a z rôznych líg, pričom neobišiel ani slovenské či české celky.

Aktuálne tento výber vedie anglický majster Manchester City s indexom 94,4. Hneď za ním je možno mierne prekvapivo Bayern Mníchov s hodnotením 93,5 a prvú trojicu uzatvára víťaz Ligy majstrov respektíve vicemajster Premier League, Liverpool (92,9).

Do prvej desiatky sa postupne dostali aj Barcelona, Chelsea, PSG, Real Madrid, Atlético Madrid, Olympiakos Pireus a Ajax Amsterdam. Prekvapivo absentuje viacero celkov, ktorých umiestnenie vyvolalo medzi verejnosťou rázne diskusie o dôveryhodnosti tohto zoznamu. 

Manchester City
Manchester City | zdroj: TASR

Neočakávane nízke pozície obsadili najmä Spurs (13.miesto), Juventus (15.miesto), BVB (25.miesto), Arsenal (28.miesto) či Manchester United, ktorý sa umiestnil na nemastnej-neslanej 34.priečke. Do najlepšej stovky najsilnejších klubov podľa indexu od portálu FiveThirtyEight.com sa nedostal ani jeden z českých respektíve slovenských klubov, no najbližšie dvojcifernému umiestneniu je aktuálne Viktoria Plzeň, ktorá je na 103.pozícií.

Manchester United
Manchester United | zdroj: TASR

Ostatným klubom z Česka alebo Slovenska sa podľa tohoto indexu darí omnoho horšie, ako Plzni. Na 155.mieste je k dnešnému dňu štvrťfinalista Európskej ligy a český majster, Slavia Praha. Už o päť miest pod Slaviou sa nachádza Jablonec a to je posledný česko-slovenský celok až do miesta 390 a celkovo „náš“ predposledný v 636.miestnom rebríčku. Na spomínanom 390.mieste sa nachádza Spartak Trnava, ktorá sa do tohto zoznamu dostala na úkor aktuálneho majstra Slovanu Bratislava či klubov ako DAC Dunajská Streda či MŠK Žilina. 

Spartak Trnava ide do Európskej ligy
Spartak Trnava ide do Európskej ligy | zdroj: TASR

Pre kompletný zoznam kliknite sem.