Main Content

VIDEO: Sagan mal toho vo ôsmej etape plné zuby: Len som dúfal, aby to už skončilo, nemal som žiadnu šancu vyhrať

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil piate miesto v sobotnej 8. etape 106. ročníka Tour de France. Z triumfu sa tešil po výbornom výkone a celodennom úniku Belgičan Thomas De Gendt (Lotto Soudal), druhý skončil na 200 km trati z Maconu do Saint-Etienne domáci Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a tretí bol jeho krajan Julian Alaphilippe (Quick-Step), ktorý sa opäť obliekol do žltého dresu.

Sagan si pripísal ďalšie body do súťaže o zelený dres, dokopy ich má už 204 a pred druhým Austrálčanom Michaelom Matthewsom náskok 60 bodov. De Gendt získal za svoj výkon okrem triumfu aj cenu pre najbojovnejšieho pretekára a v poradí vrchárskej súťaže sa posunul na 2. miesto za svojho krajana a tímového kolegu Tima Wellensa„Ja už som len dúfal, aby to skončilo. Dnes to bolo dosť aj na mňa,“ uviedol Sagan pre RTVS v rozhovore so Samuelom Brečkom. 

Sagan mal v druhej polovici etapy problémy udržať sa v kopcoch v hlavnom poli, no i keď nabral stratu, v zjazdoch sa vždy dotiahol späť. Po etape uvažoval, či by nebolo lepšie šetriť sily: "Dnes som minul veľa energie, možno by bolo oveľa lepšie, keby som išiel v grupette, no musel som ostať s ďalšími pretekármi, ktorí bojujú o zelený dres. Pokúsim sa dobre zregenerovať po tejto ťažkej etape. Dnes som nemal žiadnu šancu vyhrať, vedel som, že posledný kopec je náročný a Julian Alaphilippe na ňom zaútočí. Bol pre neho perfektný, rovnako ako keď vyhral 3. etapu. Mal veľkú šancu ísť späť do žltého dresu a využil ju, gratulujem mu."

V nedeľu je na programe zvlnená 170,5 km dlhá etapa zo Saint-Etienne do Brioude s tromi vrchárskymi prémiami.