Main Content

Manchester United nie je medzi svetovou špičkou. Čo musí urobiť, aby sa tam vrátil?

piatok, 12. júl 2019 14:32 | Autor: Jakub Vaverka

Ole Gunnar Solskjaer, Paul Pogba
Ole Gunnar Solskjaer, Paul Pogba | zdroj: TASR

Manchester United nepatrí medzi úzku európsku špičku. Patril a má skvelú históriu, ale z toho sa žiť nedá. Red Devils ustúpili zo svojich pozícií, a aby sa vrátili späť, budú musieť poctivo pracovať. Portál 90min.com sa pozrel na to, čo musia Diabli urobiť, aby opäť patrili medzi najlepších.

​Manchester United čaká na titul v anglickej Premier League od roku 2013. Odvtedy vyhrávajú len Manchester City a Chelsea. Raz sa podarilo zvíťaziť Leicestru City. V Lige majstrov Diabli nakoniec získali trofej v roku 2008, vo finále hrali naposledy v roku 2011.

Kto si myslí, že Red Devils neustúpili zo svojich pozícií je na omyle. Klub navyše bude v nasledujúcom ročníku chýbať v Lige majstrov a čaká ho poriadne veľká výzva, aby sa vrátil do milionárskej súťaže.

Portál 90min.com sa pozrel na to, čo musia Diabli spraviť, aby sme o nich opäť počúvali v superlatívoch.

Noví majitelia. Manchester United vlastní americká rodina Glazerovcov. Zarábajú na ňom a neinvestujú doň toľko, koľko by bolo potrebné. Fanúšikovia viackrát proti týmto vlastníkom zorganizovali protesty, ale stále sa nič nezmenilo. Diabli boli spájaní s investormi zo Saudskej Arábie či z Veľkej Británie, ale doposiaľ Glazerovci o predaji ani len neuvažovali.

Nový obchodný riaditeľ. Ed Woodward je skúsený biznismen, ale v tom, čo robí, je pomerne nemožný. Do posíl investoval astronomické čiastky, ale klub i tak nedokáže získať trofeje ako v ére Sira Alexa Fergusona. Woodward je často kritizovaný, pretože jeho ťahy na prestupovom poli nie sú ani len porovnateľné s tými, čo robia jeho kolegovia z iných klubov.

Futbalový riaditeľ. Futbalový alebo športový riaditeľ je pozícia, ktorá je dôležitejšia, ako by sa mohlo zdať. United ju nemá, teda, oficiálne ju nemá, pričom sčasti agendu, ktorú by mal robiť tento človek, robí Ed Woodward. Napríklad v Manchestri City majú Txikiho Begiristaina, v Liverpoolom Michaela Edwardsa, v Ajaxe Amsterdam zas Marca Overmarsa.

Káder. Nie je o čom, káder Manchestru United potrebuje prestavbu. Je potrebné sa zbaviť hráčov, ktorí sú prestarnutí alebo nepodávajú také výkony, za aké sú platení. Diabli potrebujú novú krv, futbalistov, ktorí budú bojovať za mužstvo z Old Traffordu. Nebude to jednoduchá úloha, navyše tímu chýbajú lídri. Káder sa ale vybudovať dá, len je na to potrebný čas.