Main Content

VIDEO: Peter Sagan v mohutnom finiši 4. etapy TdF bojoval o víťazstvo, no neuspel

utorok, 9. júl 2019 17:41 | Autor: TASR

Sagan 4 etapa screenshot
Sagan 4 etapa screenshot | zdroj: Twitter

Nancy 9. júla (TASR) – Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil štvrté miesto v 4. etape 106. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe finišoval v hromadnom špurte za víťazným Talianom Eliom Vivianim z tímu Deceuninck - Quick Step, druhým Nórom Alexandrom Kristoffom z SAE-Team Emirates a tretím Austrálčanom Calebom Ewanom (Lotto-Soudal).

Viviani zvládol 213,5 km dlhú trať z Reimsu do Nancy za 5:09:20 h a pripísal si premiérový triumf na Tour. Žltý dres si udržal jeho tímový kolega Julian Alaphilippe z Francúzska, ktorý má 20-sekundový náskok pred Belgičanom Woutom van Aertom (Jumbo-Visma). Sagan zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres, pred druhým Vivianim má náskok 23 bodov.

Na pretekárov čakalo v utorok 213,5 km s rovinatým profilom, na trati boli len dve vrchárske prémie 4. kategórie, ktoré nemohli pokaziť predpokladaný hromadný dojazd a šprintérsky súboj o etapové vavríny. Krátko po štarte sa na čele sformoval trojčlenný únik v zložení Michael Schär (CCC), Frederik Backaert a Yoann Offredo (obaja Wanty-Gobert). Postupne si vypracovali niečo vyše trojminútový náskok a pelotón si udržiaval približne rovnaký časový rozdiel až do záverečnej tretiny etapy. Priebeh bol pokojný, no prišlo aj k niekoľkým menším pádom, do ktorých sa zaplietli Tony Gallopin, Patrick Konrad či Serge Pauwels. Na prvej vrchárskej prémii Cote de Rosieres (4., 1 km, 7%) zobral jediný bod Schär.

Približne o 25 km nasledovala rýchlostná prémia, 20 bodov si pripísal Backaert, špurt hlavného poľa zvládol najlepšie Viviani (13 b), za ním nasledovali Sonny Colbrelli z Bahrain-Merida (11 b) a Sagan (10). Pelotón postupne zvyšoval tempo a náskok trojice sa scvrkával. Štyridsať km pred cieľom klesol pod minútu a na čele zostali už len Backaert so Schärom. Posledný menovaný vydržal vpredu najdlhšie, pelotón ho pohltil až 16,4 km pred cieľom.

Na vrchol prémie na Cote de Maron (4., 3,2 km, 5%) už prišiel balík pokope a všetko bolo nachystané na hromadný dojazd. Necelých 12 km pred cieľom to ešte skúsil domáci Lilian Calmejane z Direct Energie, jeho snaha však bola márna. V záverečnom špurte si najlepšiu pozíciu vďaka svojim tímovým kolegom udržal Viviani, Sagan finišoval štvrtý.

V stredu je na programe 5. etapa zo Saint-Dié-des-Vosges do Colmaru s dĺžkou 175,5 km so štyrmi vrchárskymi prémiami - dvomi 3. a dvomi 2. kategórie.