Main Content

FC Barcelona už nie je viac ako klub

pondelok, 8. júl 2019 09:28 | Autor: Jakub Vaverka

Josep Maria Bartomeu
Josep Maria Bartomeu | zdroj: TASR

Més que un club. Viac ako klub. FC Barcelona roky propaguje svoje motto, že nie je len futbalovým klubom. Dlho - dlho to platilo a priznávali to aj súperi Kataláncov. Máme tu však rok 2019 a všetko, čo sa okolo Barcy deje, naznačuje, že sa situácia mení.

Koncom týždňa Atlético Madrid vydalo vyhlásenie, v ktorom usvedčilo Barcelonu z rokovania poza chrbát. Z rokovaní s hráčom, ktorý bol pod zmluvou, čo je vo futbalovom svete zakázané a nevhodné. Konkrétne s Antoineom Griezmannom. Olej do ohňa prilial prezident FCB José Maria Bartomeu, ktorý povedal, že prvý kontakt s Griezmannom prebehol až v úvode júla. Klamal.

Počas éry Pepa Guardiolu, ale neskôr aj za Tita Vilanovu či Luisa Enriqueho, bola väčšia časť hráčov v barcelonskom kádri Španielov. Šancu pravidelne dostávali aj domáci futbalisti z akadémie. La Masia si získala svetové meno a približovala sa napríklad akadémii Ajaxu. Dnes je situácia iná. Španielov aj odchovancov ubúda. 

André Gomes
André Gomes | zdroj: © TASR

Talentovaní mladíci sa do prvého mužstva dostávajú zriedka, prím hrajú drahé zahraničné posily. Dokonca aj do B mužstva sa kupujú posily. Odchovanci odchádzajú do úzadia a v klube po dovŕšení určitého veka končia a sú z nich posily konkurentov.

Barca dlhodobo kritizovala Real Madrid, že míňa milióny na posily. Potom prišli prestupy typu Neymar, Dembélé a Coutinho. V TOP 5 najdrahších hráčov histórie má Barcelona dvoch zástupcov. A bude toho viac, keďže na lane je Griezmann a hovorí sa o Neymarovom návrate.

Obchodná politika je nastavená zle. Prichádzajú drahí neopozeraní hráči, ktorí sú následne predávaní za prakticky drobné peniaze. Napríklad André Gomes, na ktorom Barca prerobila 50 percent. Ale takých prípadov je viac. Ak v tom budú Katalánci pokračovať, o pár rokov narazia. 

Ernesto Valverde
Ernesto Valverde | zdroj: TASR

Mnohí označujú za najväčší problém prezidenta Bartomeua, iní trénera Valverdeho. Valverde vraj zabíja v hráčoch kreativitu, striktne drží svoj systém a nevie, čo je pre klub najlepšie. To je samozrejme subjektívne, ale Bartomeu mu verí. Pritom sa stačí pozrieť na spôsoby, akými Barca vypadla z Ligy majstrov od roku 2015.

Samozrejme, Barcelona je španielsky majster. Každoročne získava trofeje, dáva veľa gólov, poráža silných súperov. V tomto klube hrajú svetové hviezdy, mnohé z nich sú vzormi pre mládež. Prichádzajú aj mladíci, ktorým by mala patriť budúcnosť.

Klub stále patrí medzi najpopulárnejšie a najziskovejšie na svete. Ľudia Barcelone fandia dlhodobo. To je nespochybniteľné a do veľkej miery, keď sa zmení prezident (voľby sú o rok) a tréner, Katalánci sa môžu opäť vrátiť k tomu, čo ich zdobilo.

Ale v aktuálnej situácii, v roku 2019, v mesiaci júl, hovoriť, že Barcelona je viac ako len klub, je krátkozraké. Momentálne je FC Barcelona kvalitný klub, ale organizáciou sa dá porovnať s takmer každým svetovým veľkoklubom.