Main Content

Trnava česko-slovenský Superpohár nezískala: V prestížnom derby schytala od českého majstra lekciu

sobota, 6. júl 2019 20:00 | Autor: TASR

Ondřej Kúdela a Filip Oršula
Ondřej Kúdela a Filip Oršula | zdroj: TASR

Trnava 6. júla (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava nezískali česko-slovenský Superpohár. V sobotňajšom úvodnom súťažnom stretnutí novej sezóny prehrali v domácom prostredí Štadióna Antona Malatinského v súboji držiteľov národných pohárov so Slaviou Praha 0:3 gólmi hosťujúceho kapitána Tomáša Součka v 40. v 61. minúte a striedajúceho Josefa Hušbauera v 71. minúte.

Išlo o druhý oficiálny ročník súťaže, v roku 2017 v Uherskom Hradišti zvíťazil Zlín nad Slovanom Bratislava v jedenástkovom rozstrele, vlani sa malo hrať na bratislavských Pasienkoch medzi Slovanom a Slaviou, ale stretnutie zrušili pre obavy o bezpečnosť. Tímy namiesto toho odohrali v pražskom Edene prípravný duel o pohár Ferdinanda Daučíka, v ktorom Slovan uspel 1:0. Tentoraz sa pôvodne malo hrať v Dunajskej Strede, organizátori však prehodnotili dejisko po pripomienkach bezpečnostných zložiek a Spartak napokon hral vo vlastnom stánku.

česko-slovenský Superpohár 2019:

FC Spartak Trnava - SK Slavia Praha 0:3 (0:1)
Góly: 40. a 61. Souček (prvý z 11 m), 71. Hušbauer. ŽK: Tavares, Lovat, Turňa - Kúdela, Masopust, rozhodovali: Kružliak - Somoláni, Hancko, 7523 divákov

Trnava: Rusov - Turňa, Menich (87. Mesík), Mitrea (90. Horvát), Lovat - Jakúbek (65. Mihálek), Tešija - Oršula (57. Halilovič), Tavares, Dangubič - Sobczyk (76. Kelemen)

Slavia: Kolář - Coufal, Hovorka, Kúdela, Bořil - Král (68. Hušbauer), Souček (80. HROMADA) - Masopust (77. Baluta), Ševčík (80. Traore), Zmrhal (73. Yusuf) - Van Buren (61. Olayinka)

Stretnutie odštartovalo v pokojnom tempe, úvodnú príležitosť mal hosťujúci útočník Van Buren, ale jeho hlavička nebola dostatočne dôrazná ani umiestnená, aby ohrozila Rusova v trnavskej bránke. Aj v nasledujúcich minútach sa dianie odohrávalo prevažne medzi šestnástkami, Rusov mal menšie povinnosti, no nehrozilo mu vážnejšie nebezpečenstvo. Domáci sa nevedeli presadiť do zakončenia a nepodarilo sa to ani Tavaresovi, ktorý získal loptu na polovici ihriska a unikal na bránku Slavie. Na opačnej strane Souček preveril Rusova strelou pod brvno. V 39. minúte odpískal hlavný rozhodca Kružliak faul Jakúbka na Krála v trnavskej šestnástke a Souček z jedenástky otvoril skóre - 0:1. V nadstavenom čase mohol zvýšiť Van Buren, ale Rusov vytesnil jeho prudkú hlavičku z bezprostrednej blízkosti.

Trnavčania vďaka svojmu brankárovi doťahovali po zmene strán iba jednogólové manko, aj na začiatku druhého dejstva však boli nebezpečnejší hostia. Šancu na zdvojnásobenie náskoku mal Souček, spoza pokutového územia vystrelil nad. Po viac než hodine hry sa už tento hráč dočkal druhého zásahu, nabehol si na rohový kop Ševčíka a loptu poľahky usmernil do siete - 0:2. Onedlho mohol skórovať aj Král, jeho pokus zblokovali Trnavčania na roh. Tretí gól do bránky Spartaka však padol, v 71. minúte sa krátko po príchode na trávnik presadil technickou strelou Hušbauer - 0:3. Ten istý hráč takmer pridal aj ďalší zásah, tentoraz trafil žrď. Na záverečnú desaťminútovku riadneho hracieho času sa na ihrisko v drese Slavie dostal aj slovenský stredopoliar Jakub Hromada, ktorý nahradil dvojgólového Součka. Domáci nezdramatizovali zápas ani v závere, Kolář si musel poradiť jedine so šancou striedajúceho Kelemena, a Slavia bez ťažkostí dokráčala k prvej trofeji v novom ročníku.

hlasy po zápase:

Ricardo Cheu, tréner Trnavy: "Vieme, že sme hrali proti silnému tímu. Vzhľadom na ich kvalitu nie je prekvapenie, čo dokázali v minulej sezóne v Európskej lige, súperili so Sevillou či Chelsea. Do ofenzívy zapájajú sedem, osem hráčov, nie je to proti nim jednoduché. Neodohrali sme zlý zápas, ale doplatili sme na nedostatok skúseností. Budujeme nové mužstvo, mnoho mladých hráčov absolvovalo premiéru na najvyššej úrovni. Sme v procese a potrebujeme čas. Prehrali sme o tri góly, ale bolo to o detailoch, prvýkrát sme inkasovali z jedenástky, druhýkrát po rohovom kope. Tretí zásah bol pekný a Slavia si zaslúžila trofej."

Jindřich Trpišovský, tréner Slavie: "Zápas sa odohral na krásnom štadióne, prišla dobrá návšteva, pre nás to bola skvelá generálka. Trúfam si povedať, že sme vyhrali zaslúžene, okrem jednej drobnosti a prvých dvadsiatich minút, keď sme sa pomalšie rozbiehali po ceste autobusom, mal výkon stúpajúce parametre. Uzavreli sme kemp a víťazne  sme sa naladili na ligu. Som rád za takéto vyvrcholenie prípravy."