Main Content

Montreal sa snaží získať Aha, ponúka mu rozprávkový plat

utorok, 2. júl 2019 06:29 | Autor: TASR

Sebastian Aho
Sebastian Aho | zdroj: TASR

Raleigh 1. júla (TASR) - Klub NHL Montreal Canadiens sa snaží získať elitného fínskeho hokejistu Sebastiana Aha z Caroliny Hurricanes.

"Habs" predložili 21-ročnému útočníkovi tzv. offer sheet. Navrhovaný kontrakt má dĺžku päť rokov a prinesie mu v priemere 8,454 milióna dolárov za sezónu. Keďže Aho je obmedzený voľný hráč, Hurricanes majú právo ponuku dorovnať a tým si hráča udržať.

Ak by Carolina usúdilo, že výška zmluvy je prehnaná a ponuku nedorovná, prináležila by jej bohatá kompenzácia. V tomto prípade - keďže suma je pod hranicou 8,454.871 dolárov - by kompenzácia pozostávala z voľby v 1., 2. a 3. kole draftu. "Hurikány" majú sedem dní na to, aby na ponuku zareagovali, v opačnom prípade zamieri Aho do kanadského klubu. Podľa TSN čiastka zahŕňa aj podpisové bonusy - v prvý rok zmluvy je to 11,3 mil. USD, v druhý rok 9,87 mil. USD, v tretí 6,95 mil. USD a v štvrtý a piaty zhodne 5,25 mil. USD.

Dvadsaťjedenročného útočníka draftovala Carolina v roku 2015 v 2. kole z celkového 35. miesta. Počas troch rokov sa Aho vypracoval v hlavného ofenzívneho ťahúňa tímu a zaujal pevné miesto centra prvého útoku. V minulej sezóne strelil 30 gólov a nazbieral 53 asistencií v 82 zápasoch základnej časti, v 15 dueloch play off pridal 12 bodov (5+7). Takisto si zahral v Zápase hviezd NHL 2019.

Offer sheet je generálnymi manažérmi iba málo využívaný prostriedok na získanie hokejistu, vo väčšine prípadov hráčov zamestnávateľ ponuku konkurenta dorovná. Naposledy sa takto snažilo vedenie Calgary odlákať Ryana O'Reillyho z Colorada pred šiestimi rokmi, Avalanche vtedy ponuku dorovnalo. Posledný hráč, ktorý prostredníctvom offer sheet zmenil dres, bol krídelník Dustin Penner, ktorý v roku 2007 zamieril z Anaheimu do Edmontonu.