Main Content

KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL

pondelok, 24. október 2011 13:02 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL
KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Tradície vs. Šejkovia

Minulý týždeň pútali pozornosť 3 zápasy, ktoré mali jedného spoločného menovateľa. Majiteľom jedného z mužstiev boli bohatí Araby. Tí majú spoločné, že všetci vládnu vo svojich krajinách a tak sa hrdia titulom Šejk. Všetci vďaka rope aj rozprávkovo zbohatli. Ale vlastniť iba ropovody už nie je predsa in. A tak každý musí mať aj vlastnú leteckú spoločnosť či iné „neziskové“ podniky. A potom si pomyselne merajú kto má väčšieho... A keďže zistili, že futbal je tiež biznis, ale predovšetkým veľká prestíž, rozhodli sa vstúpiť aj do sveta futbalu. Dubajský majiteľ Manchestru City Šejk Mansúr musel 3 roky vyhadzovať milióny eur aby konečne mal to správne mužstvo, ktoré bude aspoň vo vlastnom meste najlepšie. Zrejme sa konečne dočkal  veď 1:6 na Old Trafford o niečom svedčí.

Trochu iný je príbeh Katarských típkov. Tí najprv išli s peniazmi na FIFA a vďaka tomu sa môžeme „opekať“ v roku 2022 v Katare na MS. Že ich národné mužstvo bude dovtedy plné Brazílčanov a Afričanom nikoho neprekvapí. Veď ako sa zvykne hovoriť svet sa globalizuje. No a Katarská kráľovská rodina to v lete rozbehla vo veľkom. Šejk Ben Nasser Al-Thani kúpil Malagu, vyrovnal jej dlhy a zainvestoval do kádra. A tak sa priemerné španielske mužstvo stalo už v tejto sezóne ašpirantom na pohárové miesto. Ale keďže ešte nekúpili Cristiana Ronalda dostali doma od Realu Madrid štvorku. Také „nakladačky“, ale dostával aj Manchester City v „prvej“ sezóne. A kde je teraz, že pán Sir Ferguson...

No a rodina Al- Thaniovcov zainvestovala aj vo Francúzsku a tak sme mohli vidieť aj u nás Paríž St. Germain. Aktuálne a zrejme aj nadlho najlepšie francúzske mužstvo sa muselo uspokojiť aj s bodom. S tým sa na konci uspokojil aj „vyšťavený“ Slovan. Bilancia teda bola 1-1-1, ale ak to bude takto ďalej pokračovať Šejkov zastaví zrejme už iba nový zdroj energie, ktorý pošle ropu do zabudnutia.

Koňare sú kone

Tatran Prešov je tradičným slovenským klubom. Už za čias „federálu“ patril k tomu najlepšiemu u nás. Pred pár rokmi musel padnúť až na „hubu“ aby ho pomohol zachrániť jeho terajší majiteľ, bývalý bobista a olympionik Branislav Prieložný. Tento Bratislavčan vytvára v klube priam ideálne finančné podmienky. Veď Prešov má už dlhodobo jeden z najvyšších rozpočtov v lige. Tak prečo potom hrá dlhodobo iba druhé husle? Zlá prestupová politika bude zrejme jeden z najväčších problémov. Fanúšikovia majú jasno v tom, že manažér Erik Bogdanovský je hlavným strojcom neúspechov a najradšej by ho poslali kade ľahšie. Zrejme určite poznáte výraz prešovský betón. Vo federálnej lige totiž ťažko Prešov góly dostával. No a dnes ho opäť v Prešove namiešali. Zabetónovali bránu teda poriadne, aktuálne už betón tvrdne 553 minút. Len na škodu Prešova, že si pomýlili murári bránu. Ale netreba sa čudovať veď už bývalý kapitán išiel spoluhráčom zrejme „príkladom“. Dávid Čep v priebehu mesiaca 2x hľadal odpovede o zlej sérií na dne pohárika a tak už  hľadá aktuálne nového zamestnávateľa. Koňare teda cválajú momentálne na konci dostihov a môžu si pomôcť iba sami alebo novým džokejom.

Zhrnutie v zhrnutí


O jatkách v Manchestri vie každý. O Messiho neschopnosti premeniť penaltu v nadstavenom čase zrejme viete tiež a tak sa vyhrievajú na čele v Levante. V Taliansku po týždni tentoraz góly aj padali a tak 0:0 hral iba Neapol. V Nemecku konečne zastavili Bayern a tešili sa z toho nielen v Hannoveri. Vo Francúzsku kráča stále istejšie Paríž St. Germain. U nás doma zrejme ukázal rozhodcom meter anglický rozhodca Lee Probert v zápase Slovan- PSG dvoma červenými kartami, pretože v Corgoň lige ich bolo rekordných 5.
 

Odporúčané články