Main Content

Infantina opäť zvolia za prezidenta FIFA, Platini má veľké výhrady

utorok, 4. jún 2019 06:54 | Autor: TASR

Gianni Infantino
Gianni Infantino | zdroj: © TASR

Paríž 3. júna (TASR) - Bývalý prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini nečakane zaútočil na šéfa Medzinárodnej strešnej organizácie FIFA Gianniho Infantina.

Platini sa verbálne pustil do svojho niekdajšieho blízkeho spolupracovníka pred stredajšou voľbou hlavy FIFA, v ktorej Infantino nebude mať protikandidáta a očakáva sa jeho hladké zvolenia na ďalšie funkčné obdobie.

"Pre mňa nemá legitimitu ako prezident FIFA. Ešte keď pracoval ako generálny tajomník UEFA, nevynechal príležitosť na kritiku FIFA. Každý o tom vie," povedal novinárom Platini. Bývalý šéf UEFA prišiel o svoju funkciu po tom, ako sa v roku 2015 prevalilo, že od Infantinovho predchodcu Seppa Blattera zinkasoval 1,8 milióna švajčiarsky frankov, ktoré nedokázal hodnoverne vysvetliť. Neskôr mu etická komisia vymerala zákaz činnosti na osem rokov, ktorý vlani v októbri zmiernili na polovicu.

Platini neopomenul ani tému ženského futbalu. V piatok sa vo Francúzsku začnú MS a bývalý francúzsky reprezentant priblížil Infantinov postoj. "Nikdy sa nesnažil o rozvoj ženského futbalu. Vždy sa z neho iba vysmieval," citovala Platiniho agentúra AFP.

Infantino je vo funkcii prezidenta FIFA od februára 2016, keď nahradil Blattera. Ten prišiel o post po kauze s platbou pre Platiniho. Neskôr ho dištancovali na osem rokov. Počas doterajšieho pôsobenia zaujal priateľskými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom napriek dopingovým škandálom, snahou rozšíriť MS na 48 účastníkov či zmenou formátu MS klubov.