Main Content

Roland Garros: Wawrinka proti Federerovi, zápas Nišikoriho prerušila tma

pondelok, 3. jún 2019 06:56 | Autor: TASR

Stan Wawrinka
Stan Wawrinka | zdroj: © TASR

Paríž 2. júna (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer postúpil do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Trojka podujatia si v nedeľnom osemfinále bez ťažkostí poradila s Argentínčanom Leonardom Mayerom 6:2, 6:3, 6:3.

Federer nepripustil žiadne komplikácie, v zápase nestratil jediné podanie a pripísal si 30 víťazných úderov v porovnaní so súperovými sedemnástimi. Skvelý výkon zavŕšil čistou hrou v záverečnom geme zápasu.

Tridsaťsedemročný Federer je tretí najstarší štvrťfinalista na parížskej antuke v open ere. Celkovo sa predstaví medzi najlepšou osmičkou na grandslame 54-krát, dvanásty raz na Roland Garros. Do rovnakej fázy sa dostal aj pri svojej predošlej účasti v roku 2015.

"Som veľmi rád, že tu môžem byť. Bol som pripravený aj na najhorší scenár - prehru v prvom kole v troch setoch, ale som nadšený zo svojich výkonov. Ak chcem postúpiť ďalej, musím zopakovať tento výkon," citovala Federera agentúra AFP.

O semifinále zabojuje proti krajanovi a šampiónovi Roland Garros z roku 2015 Stanovi Wawrinkovi. Ten ako nasadený hráč číslo 24 po vyše 5-hodinovej dráme v piatich setoch vyradil turnajovú šestku Gréka Stefanosa Tsitsipasa 7:6 (6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6. Federer má proti Wawrinkovi lepšiu vzájomnú bilanciu 23:3. Stretol sa ním vo štvrťfinále aj pred 4 rokmi a vtedy mu podľahol v troch setoch. "Neuveriteľné, bolo to veľmi emotívne. Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu. Pre toto žijem, pre toto som sa vrátil po zranení," povedal 34-ročný Wawrinka po treťom najdlhšom zápase na turnaji po 20 rokoch.

Bez problémov prenikol do osmičky aj nasadený hráč číslo 2 Rafael Nadal. Obhajca titulu a jedenásťnásobný parížsky šampión zdolal Argentínčana Juana Ignacia Londera 6:2, 6:3 a 6:3. Na Roland Garros vyhral už 90. duel a v elitnej osmičke je už 13-krát. Vyrovnal tak rekordné parížske zápisy Nemky Steffi Graffovej a krajanky Arantxy Sanchezové-Vicariovej. "Je neuveriteľné, že so mopäť vo štvrťfinále. Tento turnaj pre mňa dôležitý a úplne výnimočný," povedal 32-ročný Nadal.

muži - dvojhra - osemfinále:

Roger Federer (3-Švaj.) - Leonardo Mayer (Arg.) 6:2, 6:3, 6:3
Rafael Nadal (2-Šp.) - Juan Ignacio Londero (Arg.) 6:2, 6:3, 6:3
Stan Wawrinka (24-Švaj.) - Stefanos Tsitsipas (6-Gr.) 7:6 (6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6
Kei Nišikori (7-Jap.) - Benoit Paire (Fr.) 6:2, 6:7 (8), 6:2 - prerušené pre tmu