Main Content

Carapaz prvým ekvádorským víťazom Giro d'Italia

nedeľa, 2. jún 2019 19:37 | Autor: TASR

Richard Carapaz
Richard Carapaz | zdroj: TASR

Verona 2. júna (TASR) – Richard Carapaz sa stal prvým ekvádorským cyklistom, ktorý vyhral preteky Giro d'Italia. Dvadsaťšesťročný jazdec tímu Movistar sa stal zároveň prvým ekvádorským šampiónom podujatia Grand Tour.

Za Carapazom, ktorý nepatril k favoritom 102. ročníka, skončil domáci Vincenzo Nibali (Bahrain Merida). Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma) na poslednú chvíľu vytlačil z tretej priečky Španiela Mikela Landu (Movistar).

"Ani neviem, čo mám povedať. Sú to jedinečné pocity. Je to najväčší triumf, aký som mohol v živote dosiahnuť. Je to sen, ale zároveň tiež odmena za tvrdú prácu," citovala slová víťaza agentúra DPA. Na tróne pre šampióna nahradil Carapaz Brita Chrisa Frooma.

Z víťazstva v nedeľnej 21. etape, ktorou bola časovka na 17 kilometrov vo Verone, sa tešil Američan Chad Haga (Sunweb), ktorý si pripísal premiérový triumf v profesionálnej kariére. Ekvádorčanovi stačilo na ubránenie ružového dresu 36. miesto.

 

výsledky 21. etapy, časovky jednotlivcov Verona – Verona (17 km):

1. Chad Haga (USA/Team Sunweb) 22:07 min., 2. Victor Campenaerts (Belg./Lotto Soudal) +4 s, 3. Thomas De Gendt (Belg./Lotto Soudal) +6, 4. Damiano Caruso (Tal./Bahrain-Merida) +9, 5. Tobias Ludvigsson (Švéd./Groupama FDJ) +11, 6. Josef Černý (ČR/CCC Team) +11, 7. Pello Bilbao (Šp./Astana Pro Team) +17, 8. Mattia Cattaneo (Tal./Androni Giocattoli-Sidermec) +20, 9. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida) +23, 10. Primož Roglič (Slov./Team Jumbo-Visma) +26