Main Content

Liverpoolska odplata alebo čerešnička pre Spurs?

sobota, 1. jún 2019 11:46 | Autor: Jakub Vaverka

Radosť hráči Tottenham Hotspur
Radosť hráči Tottenham Hotspur | zdroj: TASR

Finále Ligy majstrov je ozdobou futbalovej sezóny. Dnes sa v ňom stretnú dva kluby z anglickej Premier League. Liverpool aj Tottenham hrajú o veľa. 

Komentár Jakuba Vaverku

Anglická Premier League je najlepšia na svete. O majstrovský titul sa bojovalo do posledného kola, Manchester City ho vyhral o bod pred Liverpoolom. Vo finále Európskej ligy si zahrali anglické kluby Chelsea a Arsenal, nakoniec sa radovali The Blues. A teraz nás čaká finálové stretnutie v Champions League. Opäť s čisto anglickým zložením. Je to prvý raz v histórii, čo sa niečo takéto stalo.

Ak toto nie je dôkaz, že anglický futbal je reinkarnovaný, tak už potom nič.

Ale späť k dnešnému finále. Jeho dejiskom bude nádherný štadión Atlética Madrid - Wanda Metropolitano. Už teraz môžeme povedať, že atmosféra bude lepšia ako v Baku na finále Európskej ligy, ktoré bolo z tohto ohľadu blamážou. To je ale téma na iný článok.

Obom klubom ide o veľa. Liverpool je bez trofeje, i keď zažíva skvelý ročník. Minulý rok navyše vo finále hral, ale prehral s Realom Madrid 1:3 a dá sa povedať, že smolne. O Salahovi či Kariusovi sa toho už povedalo a napísalo veľa. Viac nie je potrebné. The Reds túžia po úspechu a - potrebujú ho. Akokoľvek totiž môže mužstvo dobre hrať, keď nemá tituly a trofeje, s odstupom rokov sa jeho lesk stratí.

Tottenham Hotspur zas zažíva ročník snov. S miernymi problémami si uhral TOP 4 v Premier League a má istotu Ligy majstrov aj o rok. Čo je ale podstatnejšie, Kohúti postúpili zo skupiny, kde hrali s Barcelonou, Interom Miláno a holandským PSV.

Nasledovali súperi z kategórie najnáročnejších - Borussia Dortmund a Manchester City. Pochettinovci boli odpísaní už dopredu, ale nevzdali a postúpili. Pred semifinále proti prekvapeniu ročníka Ajaxu Amsterdam boli opäť považovaní za outsidera.

A opäť chyba. Spurs zaznamenali najväčší comeback v svojej histórii a majú šancu ako vôbec druhý londýnsky klub v histórii vyhrať Ligu majstrov. Pred nimi to dokázala len Chelsea.

Anglický klub čaká na triumf v Lige majstrov od roku 2012, kedy vyhrali práve modrí Londýnčania. Vieme, že víťaz z roku 2019 bude z Britských ostrovov. Nech už to bude jeden alebo druhý, zaslúžia si to obaja.

Nech vyhrá lepší. Nech vyhrá futbal.