Main Content

Hlasy hráčov a trénerov po semifinále Rusko - Fínsko

sobota, 25. máj 2019 19:06 | Autor: TASR

Jevgenij Dadonov, Juhani Tyrväinen, Atte Ohtamaa a Kevin Lankinen
Jevgenij Dadonov, Juhani Tyrväinen, Atte Ohtamaa a Kevin Lankinen | zdroj: TASR

Bratislava 25. mája (TASR) - Fínski hokejisti sa ako prví prebojovali do nedeľňajšieho finále 83. majstrovstiev sveta. V sobotňajšom semifinále v Bratislave zdolali Rusko tesne 1:0 po góle kapitána Marka Anttilu.

Fínski hráči tak môžu napodobniť generáciu z roku 2011, ktorá práve v Bratislave získala titul. Bolo to posledné zlato "Suomi" z MS. Aj vtedy vyradili v semifinále Rusko (3:0) a vo finále si poradili so Švédskom (6:1). Na tohtoročnom turnaji vyradili "tri korunky" už vo štvrťfinále (5:4 pp). Poslednú medailu získali pred tromi rokmi v Rusku, kde si vybojovali striebro.

Fíni sa v boji o zlato stretnú s lepším z druhej semifinálovej dvojice Kanada - Česko. Finále je na program v nedeľu o 20.15 h, súboj o bronz sa začne o 15.45 h, obe stretnutia sa odohrajú na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

hlasy po zápase:

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Je to obrovské víťazstvo pre nás a pre celý fínsky hokej. Sme veľmi šťastní a hrdí na našich hráčov za to, ako bojovali proti Rusku, ako hráme jeden pre druhého a obetujeme sa pre tím. Bol to veľmi vyrovnaný zápas, oba tímy mali asi rovnako gólových šancí. Veľmi dobre sme bránili, keď mali Rusi puk. Myslím si, že toto ešte nie je to, čo si tento tím zaslúžiť. Zajtra nás čaká ešte jeden duel, už sme sa neho začali pripravovať. Asi desať minút pred koncom sa mi vynorili spomienky na rok 2011. Bratislava je naozaj šťastné mesto pre Fínsko a pre môj tím."

Marko Anttila, kapitán a strelec víťazného gólu Fínska: "Dnes to pre nás nebolo jednoduché, Rusi tu majú silný tím a veľa šikovných hráčov. Kľúčové podľa mňa bolo, že sme výborne bránili v našej tretine a stredné pásmo. Poznám veľa chalanov v ruskom tíme, nikdy napríklad neviete, čo spraví s pukom Gusev. Preto musíte byť pripravení stále na všetko, my sme dnes boli. Už pred mojím gólom tam bolo veľa odrazených pukov. Myslím, že tam vystrelil jeden z našich obrancov, ja som sa dostal k puku ako prvý a padlo to tam."

Henri Jokiharju, obranca Fínska: "Dnes sme boli lepší ako tím a to podľa mňa rozhodlo. Celý zápas sme tvrdo pracovali a vedeli sme, že časom prídu aj šance. Som veľmi šťastný, že Marko Anttila tam ten gól dal. Je mi jedno proti komu nastúpime vo finále, ak budeme hrať tak ako so Švédmi či Rusmi, máme šancu uspieť. Som mladý hráč, tento turnaj pre mňa znamená veľa a že sme sa dostali tak ďaleko, je veľmi veľký úspech."

Kristian Kuusela, útočník Fínska: "Už sme to na tomto turnaji ukázali a vieme, že dokážeme zdolať každého súpera. Takže je jedno proti komu nastúpime, musíme sa pripraviť rovnako ako na dnešný duel a hrať rovnako ako s Rusmi."

Iľja Vorobjov, tréner Ruska: "Fíni majú tím, ktorý dnes na ľade tvrdo bojoval a urobil všetko pre to, aby zvíťazil."

Michail Sergačov, obranca Ruska: "Musíme pred nimi zložiť klobúk, hrali veľmi dobre v obrane a ustrážili našich útočníkov. Pri tom góle mali šťastie, bol tam odrazený puk a dostali sa k dorážke. Škoda, že to nevyšlo."