Main Content

Craig Ramsay: Viac ako 30 rokov v NHL, Stanley Cup a šanca pre Slovensko

sobota, 18. máj 2019 09:45 | Autor: Jakub Vaverka

Craig Ramsay
Craig Ramsay | zdroj: TASR

Buďme radi, že slovenská reprezentácia má na lavičke trénera, akým je Craig Ramsay. Keď ho Miroslav Šatan oznamoval verejnosti, poznal ho málokto. Dnes je situácia síce iná, ale stále drvivá väčšina Slovákov nevie, kto tento Kanaďan vlastne je.

Craig Ramsay hral v NHL nepretržite od roku 1971, kedy si ho Buffalo Sabres vybralo v druhom kole z deväťnásteho miesta, až do roku 1985, kedy s profesionálnou kariérou končil. Po drafte sa rozohrával v AHL v klube Cincinnati Swords, ale následne už neobliekol iný dres ako ten Buffala. 

V tíme Šablí sa stal legendou. Bodovo nikdy nevynikal, držal si priemer približne 0,5 bodu na jedno stretnutie. Jeho prednosti boli iné, hral vynikajúco na pozícii brániaceho útočníka. Všimlo si to aj vedenie NHL, ktoré ho v ročníku 1984/1985, kedy s hokejom končil, ocenilo trofejou Franka J. Selkeho. Toto ocenenie sa dáva najlepšiemu brániacemu útočníkovi v NHL. 

Craig Ramsay
Craig Ramsay | zdroj: TASR

Hneď ako Craig Ramsay definitívne zavesil korčule na klinec, pokračoval v Buffale ako asistent trénera. Kam by aj chodil, v tomto meste, ktoré je na hraniciach s Kanadou sa stal legendou. Keď v ročníku 1986/1987 vedenie Sabres odvolalo legendárneho Scottyho Bowmana, voľba padla na Ramsayho. 

Bol ale iba dočasným riešením, neskôr v klube pokračoval ako riaditeľ hráčskeho personálu a ako asistent generálneho manažéra. Po viac ako 20 rokoch v Buffale sa rozhodol pre zmenu. Dohodol sa s Floridou, kde bol asistent trénera. Rôzne funkcie si vyskúšal aj v Dallase, Ottawe a Philadelphii.

Potom prišla anabáza v Tampe Bay a doteraz najväčší Ramsayho úspech v celej športovej kariére. V roku 2004 Lightning vyhrali svoj prvý Stanley Cup, ich trénerom bol John Tortorella a asistentom práve Craig Ramsay. Súčasťou klubu bol vtedy aj Slovák Martin Cibák, ktorý si spoluprácu s Ramsaym pochvaľoval.

Craig Ramsay
Craig Ramsay | zdroj: TASR

Asistentom bol tento Kanaďan ešte aj v Bostone Bruins, ale v sezóne 2010/2011 bol menovaný do funkcie hlavného kouča Atlanty Trashers. Klubu, ktorý preslávili Marián Hossa či Iľja Kovaľčuk, ale dnes už je presťahovaný a hrá pod značkou Winnipegu Jets.

Ramsayho kariéra pokračovala na pozícii asistenta vo Floride Panthers a v Edmontone Oilers. Doteraz poslednou funkciou Craiga Ramsayho v NHL bol post konzultanta Montrealu Canadiens v ročníku 2016/2017. Potom prišiel zlom.

Craig Ramsay sa v lete 2017 stal trénerom slovenskej reprezentácie. Jeho výhodou bolo, že ho až na niekoľko výnimiek nikto nepoznal. Generálny manažér nášho národného tímu Miroslav Šatan ale jasne vedel, že tento muž má obrovské kvality.

Olympijské hry 2018 v Južnej Kórei priniesli triumf nad neskorším zlatým medailistom z Ruska, ale viac triumfov Slováci nezaknihovali. MS 2018 v Dánsku ukázali zlepšenie slovenskej reprezentácie, avšak výsledkom bolo deviate miesto. 

Slovenské majstrovstvá sveta sú pre Craiga Ramsayho veľkou výzvou. Naša krajina hrá najlepší hokej za posledných desať rokov, čo si všimli aj najnáročnejší pozorovatelia. Bez postupu do štvrťfinále však MS pozitívne brané nebudú. Vie to aj Kanaďan, ktorý sa však poctivo učí po slovensky, aby sa našej krajine a kultúre priblížil.

Aj keby to tento rok nevyšlo, vo funkcii je aktuálne správny muž. Človek, ktorý vie, aké je to vyhrať Stanley Cup, vie, aké je to byť v klube, ktorý hrá o prvé aj o posledné priečky. Odborník s viac ako tridsaťročnými skúsenosťami v NHL, ktorý vidí v našom hokeji aspekty, ktoré my nevidíme. 

Držíme palce, pán tréner.