Main Content

Nečakaná hviezda MS: Anthony Mantha si šampionát užíva

sobota, 18. máj 2019 09:15 | Autor: Jakub Vaverka

Anthony Mantha
Anthony Mantha | zdroj: TASR

Majstrovstvá sveta sú krásne v tom, že keď na ne prídete, v tom okamihu už nezáleží na tom, akú ligovú sezónu ste odohrali. Dôkazom je aj kanadský útočník Anthony Mantha, jeden z najproduktívnejších hráčov MS 2019.

V roku 2013 ho draftoval Detroit Red Wings z dvadsiateho miesta v prvom kole, ale prechod do NHL nebol pre Anthonyho Manthu jednoduchý. Očakávania na jeho osobu boli zrejme priveľké, mladík tlak nezvládol a výsledkom bola postupná cesta do profiligy.

Pred tým, ako sa stal súčasťou Red Wings hrával v QMJHL v Val - d´Or Foreurs a následne na farme v Grand Rapids Griffins. Mantha si zahral aj so slovenskými hokejistami Tomášom Tatarom a Tomášom Jurčom. To bol zároveň dôvod, prečo sa s naším útočníkom pred zápasom Kanada - Slovensko rozprával počas rozcvičky.

Naplno sa rodák z mesta Longueuil usadil v NHL až v ročníku 2016/2017. Následne získal 36 bodov a zhodne 48 bodov. Vzhľadom na to, že tento rok odohral 67 zápasov a rok predtým dokonca 80 duelov, jeho štatistiky neboli žiadnym dôvodom na pochvalu.

Keď sa Anthony objavil vo výbere Kanady pred slovenskými MS, bol zaradený do kategórie hráčov, na ktorých sa našinci až tak netešili, ako na iné mená. Samozrejme s výnimkou tunajších priaznivcov Detroitu Red Wings, ktorých stále nie je málo.

195 centimetrov vysoký a 102 kilogramov vážiaci tank si však majstrovstvá sveta užíva z plných dúškov. Je najproduktívnejším hráčom Kanady, má viac bodov ako hviezdy typu Marchessaulta či Stonea. V štyroch odohratých dueloch skóroval päťkrát a nahral na štyri góly.

Ak mu fazóna vydrží a Javorové Listy sa dostanú do boja o medaily, Mantha môže atakovať dvadsaťbodovú hranicu. Jeho príbeh je dôkazom toho, že MS môžu byť prospešné aj pre zámorských hráčov, ktorých zväčša nelákajú. Dôležité preňho bude, aby formu využil aj po návrate do Detroitu. Pozornosť si získal.