Main Content

Jack Hughes alebo Kaapo Kakko: Koho si vyberie New Jersey?

piatok, 17. máj 2019 10:25 | Autor: Jakub Vaverka

Kaapo Kakko vs. Jack Hughes
Kaapo Kakko vs. Jack Hughes | zdroj: TASR

Počas majstrovstiev sveta 2019 na Slovensku je jednou z najrozšírenejších tém problematika draftu do NHL, ktorý je tento rok na programe v kanadskom Vancouveri.

Kto sa stane prvým výberom? Jack Hughes alebo Kaapo Kakko? Obaja majú osemnásť rokov, obaja sú pripravení na mužský hokej, oboch vidíme na svetovom šampionáte v Košiciach a v Bratislave, obaja majú všetky predpoklady na to, aby mohli byť prvou voľbou. 

Draftovú lotériu vyhralo New Jersey. Devils sú spájaní s Jackom Hughesom, ktorý zlomil bodový rekord Alexandra Ovečkina na juniorských majstrovstvách a celú sezónu je označovaný ako jasná draftová jednotka. Navyše, je Američan a nie je tajomstvom, že práve zámorský pôvod sa stáva v rozhodujúcich momentoch výhodou mladých hokejistov.

Slovenské MS ale miešajú aj draftové karty. Fín Kaapo Kakko, ktorý mal byť dvojkou, totiž v piatich dueloch nasúkal šesť gólov, na jeden prihral a stal sa hrdinom národa. Neexistuje fanúšik Suomi, ktorý by doňho nevkladal nádeje. Kakko predvádza skvelý hokej, pôsobí ako skúsený hráč.

Treba priznať, že zatieňuje Hughesa. Faktorov, prečo to tak je môže byť hneď niekoľko. Jedným z nich môžu byť rozmery klziska, na ktoré si Hughes na rozdiel Kakka musí zvykať. Na druhej strane, v zámorí bude situácia opačná a zvykať si bude musieť mladý Fín.

Len v mizivom percente prípadov v histórii sa stalo, že hráč, ktorý bol celú sezónu pasovaný do pozície jednotky draftu sa ňou nakoniec nestal. Momentálne všetky tromfy drží v rukách New Jersey Devils. Diabli síce pripravovali priestor pre príchod Hughesa, ale z marketingového hľadiska je minimálne v tomto bode zaujímavejší Kakko. 

V konečnom dôsledku je na NDJ, koho si vyberú. Druhý v poradí si ťahá New York Rangers. Jazdci, ktorí už dva roky neštartovali v play-off potrebujú nový impulz ako soľ. Či už Hughes alebo Kakko by ním boli. A kto bude draftovou trojkou? To je momentálne nejasné, pretože voľba bude na Chicagu Blackhawks a po prvej dvojici nastáva výkonnostný prepad. 

Situáciu môžu zamiešať ešte preddraftové výmeny, v ktorej by sa Devils alebo Rangers mohli svojej voľby vzdať. Tento scenár je reálnejší ako fakt, že by sa Hughes jednotkou nestal. Avšak, Kakko robí všetko preto, aby o ňom hovoril hokejový svet aj naďalej.