Main Content

Fínsko si ustrážilo zápas s Dánskom, Kakko opäť skóroval

štvrtok, 16. máj 2019 23:00 | Autor: TASR

Fínski hokejisti
Fínski hokejisti | zdroj: TASR

Košice 16. mája (TASR) - Hokejisti Fínska zvíťazili vo štvrtkovom zápase košickej A-skupiny MS nad Dánskom 3:1. Severské derby sa po vlažnom začiatku hralo podľa nôt Suomi, zverenci trénera Jukku Jalonena si pripísali tretí triumf na šampionáte. V tabuľke im patrí s desiatimi bodmi druhé miesto za vedúcim Nemeckom, na ktoré strácajú dva body.

Fíni odohrajú ďalší zápas v piatok 17. mája o 20.15 h proti Veľkej Británii, Dánov čaká po dni čaká zámorská konfrontácia s USA v sobotu 18. mája o 12.15 h.

A-skupina (Košice):

Fínsko - Dánsko 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Góly: 26. Kakko (Lehtonen), 35. Manninen (Rajala, Lehtonen), 52. Pesonen (Kakko) – 22. Madsen (Nicklas Jensen, M. Lauridsen). Rozhodovali: Gofman (Rus.), Bjork (Švéd.) - Hancock (USA), Kaderli (Švajč.), vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 4812 divákov.

Fínsko: Lankinen - Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto - Ojamäki, Ilomäki, Rajala - Kakko, Manninen, Pesonen - Kiviranta, Luostarinen, Savinainen - Anttila, Tyrväinen, Sallinen

Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, M. Lauridsen, Lassen, Aabo Jensen, Nich. Jensen, O. Larsen, Bruggisser - Bödker, Regin, Russel - Storm, Madsen, Nick. Jensen - Bau Hansen, J. Jensen, Meyer - Poulsen, Jakobsen, Olesen - From

Severské derby nebolo v prvej tretine v žiadnom kontraste s polohou oboch krajín. Bolo chladné s minimom šancí. Viac ich mal favorit z Fínska, najmä strela Nika Mikkolu z ľavej strany volala po góle. Otvoriť skóre mohli Fíni aj v presilovej hre v 16. minúte, ale ani v tomto prípade puk v sieti neskončil. Po prestávke mali možnosť zahrať si presilovku aj Dáni a tí už s ňou naložili lepšie. Treba však poznamenať, že zverenci Heinza Ehlersa pri nej mali aj kus potrebného šťastia. Strela od modrej čiary najskôr zasiahla do tváre Atteho Ohtamu, puk sa poodrážal kade - tade, ale do siete ho napokon upratal Morten Madsen. Radosť Dánov netrvala dlho, v 26. minúte sa o slovo brilantným spôsobom prihlásil o slovo fínsky talent Kaapo Kakko. Svoj únik zakončil po oklamaní obrancu i brankára nádherne a vyrovnal. Fíni potom mali aj ďalšie šance, ale ujala sa až strela Sakariho Manninena v 34. minúte. Dahm potom predviedol skvelé zákroky a držal Dánov nad vodou. V treťom dejstve však opäť Kakko v 51. minúte vystrelil a Harri Pesonen jemným tečom pridal tretí gól Suomi.

hlasy po zápase /IIHF/:

Kaapo Kakko, útočník Fínska: "Zápas sme zvládli. Pri mojom góle som využil to, že súperov obranca už bol dlho na ľade a nevládal. Brankár vyšiel trochu von, takže som vedel, že ho musím obísť. Verím, že na týchto MS pridám aj ďalšie góly."

Peter Regin, útočník Dánska: "Myslím si, že môžeme byť hrdí na to, čo sme predviedli. Samozrejme, že sme sklamaní. Chýbal nám pohyb v niektorých častiach zápasu, čo Fíni využili."